Fost şef antitero al CIA: "Insurgenţii trebuie trataţi drept terorişti"

Proteste majore în SUA, 30 mai 2020
Proteste majore în SUA, 30 mai 2020 (AFP / Getty Images)

Fostul şef al Centrului de Combatere a Terorismului din cadrul CIA a sugerat că tacticile de contrainsurgenţă folosite de militari în Irak şi Afganistan ar trebui aplicate „extremiştilor interni” din SUA.

Canalul public american NPR relatează că Robert Grenier, care a condus programul antiterorism al CIA din 2004 până în 2006, a declarat că „este posibil să asistăm la apariţia unui val susţinut de insurgenţă violentă în propria ţară, comisă de concetăţeni”.

Într-un material scris pentru New York Times săptămâna trecută, Grenier a sugerat că „extremiştii care încearcă să declanşeze o apocalipsă socială ... sunt capabili să producă violenţe politice endemice de o magnitudine nemaiîntâlnită în această ţară de la Reconstrucţie încoace”.

Citiți și Democraţii încearcă să construiască dictatura unui singur partid în SUA

Grenier - fost şef al secţiei CIA în Pakistan şi Afganistan - a grupat laolaltă „membrii Proud Boys, membrii organizaţiei Trei Procente, ai Oath Keepers, naţionaliştii, creştinii, susţinătorii supremaţiei albe şi ai grupului qanon” susţinând că toţi sunt „dedicaţi extremismului violent”.

Grenier a etichetat disidenţii drept „insurgenţi” şi a cerut ca aceştia să fie „învinşi” aşa cum se învinge o armată inamică.

În alte comentarii la NPR, Grenier a declarat că „în orice situaţie de insurgenţă, ai de a face cu insurgenţi hotărâţi, care sunt de obicei o proporţie relativ mică din populaţia afectată. Dar lucrul care le permite să-şi continue programul este numărul mare de oameni de la care pot obţine sprijin tacit”.

Citiți și Fost director CIA din era Obama face o listă cu ideologiile care ar trebui vânate de servicii

Grenier a mai declarat că insurgenţii pot apărea din grupuri care „consideră că alegerile au fost furate” sau din „cei care nu au încredere în NPR sau The New York Times”.

„Cele mai violente elemente care ne preocupă acum îl consideră pe fostul preşedinte Trump ca pe un simbol foarte popular şi carismatic”, a adăugat fostul ofiţer CIA, înainte de a-l compara pe Trump cu Saddam Hussein.

Citiți și EXCLUSIV. Trevor Loudon: Organizatorii revoltelor din SUA au legături importante cu China

„Ştiţi, aşa cum am văzut în Orientul Mijlociu - că demonstraţiile violente s-au stins când [liderul irakian] Saddam Hussein a fost învins şi s-a văzut că este învins - cred că aceeaşi situaţie se va aplica aici”, a proclamat el.

Grenier a sugerat că Trump ar trebui considerat la următorul proces de destituire ca „imperativ de securitate naţională”, deoarece „atâta timp cât el este acolo şi conduce rezistenţa, dacă vreţi - iar toate semnalele arată că intenţionează să o facă - el va fi o inspiraţie pentru oamenii foarte violenţi”.

Grenier a comparat apoi americanii cu Al Qaeda şi talibanii, menţionând că în Afganistan „scopul campaniei noastre a fost, da, să vâneze Al-Qaeda, dar în primul rând să înlăture mediul de susţinere în care au putut să trăiască şi să înflorească. Şi asta însemna să lupţi cu talibanii”.

Citiți și De ce nu vorbeşte nimeni de legăturile comuniste ale Kamalei Harris, în afară de Trump?

„Cred că acesta este modul de operare pe care trebuie să-l aplicăm aici”, a adăugat el.

Comentând afirmaţiile lui Grenier, cunoscutul jurnalist Glenn Greenwald a atras atenţia că invitaţii la nunţile din toată America ar trebui să fie atenţi la rachetele lansate de pe drone, făcând referire la un incident trist al războiului din Irak, când forţele americane au bombardat o nuntă, omorând un număr important de civili.

Citiți și Avocat de drepturile omului dezvaluie coruptia in Shanghai

Apelul la considerarea americanilor insurgenţi terorişti survine după de Departamentul de Securitate Internă a avertizat că cei nemulţumiţi de rezultatul alegerilor se pot ridica şi comite acte de terorism în următoarele săptămâni.

„Informaţiile sugerează că unii extremişti violenţi motivaţi ideologic, cu obiecţii faţă de exercitarea autorităţii guvernamentale şi de tranziţia prezidenţială, precum şi alte nemulţumiri alimentate de naraţiuni percepute ca false, ar putea continua să se mobilizeze pentru a incita sau a comite violenţe”, a transmis ultimul buletin emis prin sistemul naţional de consultanţă teroristă al DHS.

Buletinul a menţionat că „extremiştii” pot fi „motivaţi de o serie de probleme, inclusiv furia din cauza restricţiilor COVID-19, rezultatele alegerilor din 2020 şi utilizarea forţei de către poliţie”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe