Serviciile secrete militare ucrainene lansează un atac cibernetic împotriva Rusiei Unite, partidul ce îl susţine pe Putin

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Alexander Nemenov/Pool/AFP via Getty Images *)
Redacţia
27.04.2024

Serviciile secrete militare ucrainene au efectuat, vineri, un atac cibernetic masiv ce a vizat platformele online ale partidului Rusia Unită, aflat la putere în Rusia, a declarat o sursă din cadrul serviciilor speciale ucrainene pentru Kyiv Independent.

Rusia Unită a anunţat vineri că serviciile sale electronice au fost supuse unor atacuri DDoS pe scară largă, susţinând că atacurile au fost legate de lansarea campaniei sale de Ziua Victoriei.

Infrastructura digitală critică a partidului a rămas operaţională, potrivit unui comunicat al Rusiei Unite.

O sursă din cadrul serviciilor speciale ucrainene a declarat pentru Kyiv Independent că platformele digitale ale Rusiei Unite erau de fapt "parţial inaccesibile" şi că în spatele atacului se aflau serviciile de informaţii militare ucrainene (HUR).

Serverele, site-urile, precum şi domeniile er.ru şi edinros se aflau încă sub atac vineri seara la ora locală 21.00, potrivit sursei.

Atacurile cibernetice au devenit un instrument din ce în ce mai frecvent utilizat de ambele părţi ale războiului dintre Rusia şi Ucraina.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a respins aproximativ 10.000 de atacuri cibernetice de la izbucnirea războiului la scară largă în 2022.

Unul dintre cele mai mari atacuri cibernetice a vizat Kyivstar, principalul furnizor de telecomunicaţii din ţară, în decembrie 2023. Persoane din întreaga ţară au raportat întreruperi ale internetului şi ale reţelei, iar pierderile companiei s-au ridicat la 3,6 miliarde de grivne (92,8 milioane USD).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor