Fostul ministru de Finanţe al lui Adrian Năstase citat pentru audieri la DNA

Forumul Anual al Strategiei pentru Regiunea Dunării. Palatul Parlamentului 28-29 octombrie 2013. În imagine, Mihai Tănăsescu
Forumul Anual al Strategiei pentru Regiunea Dunării. Palatul Parlamentului 28-29 octombrie 2013. În imagine, Mihai Tănăsescu (Epoch Times România)

Mihai Tănăsescu, vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii (BEI) şi fost ministru al Finanţelor în cabinetul Năstase, a fost citat, marţi, la DNA pentru audieri în dosarul mitei pentru licenţe IT şi sisteme de securitate.

Alături de Dan Nica, Eugen Bejinariu şi fostul premier Adrian Năstase, închis la Jilava pentru fapte de corupţie, Tănăsescu este unul dintre semnatarii mai multor hotărâri de Guvern pentru achiziţii de licenţe Microsoft.

Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, Tănăsescu a fost chemat la DNA în calitate de martor, pentru a da declaraţii în dosarul privind închirierea de licenţe IT pentru şcoli, în care se fac cercetări in rem pentru trafic de influenţă, abuz în serviciu, dare şi luare de mită.

În acelaşi dosar au fost audiaţi şi actualul şef al Secretariatului General al Guvernului, Ion Morar, Eugen Bejinariu, fost ministru PSD pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului între 2003 şi 2004, în cabinetul PSD condus de Adrian Năstase, fostul secretar de stat din Ministerul Comunicaţiilor Ioan Cordoş, senatorul Şerban Mihăilescu, Corina Dumitrescu, membru CSM şi fostă angajată a Ministerului Justiţie şi Sorin Eftene, fostul director general interimar al Microsoft România.

Urmărire penală in rem

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, în 10 iulie, că procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie efectuează cercetări într-o cauză penală constituită ca urmare a sesizării Corpului de Control al Primului-ministru, Victor Ponta, din 21 mai 2013. Raportul Corpului de control al premierului viza achiziţia de licenţe pentru soft educaţional, dosarul vizându-i pe fostul ministru PDL al Educaţiei Daniel Funeriu şi pe fostul ministru al Comunicaţiilor Valerian Vreme.

O săptămână mai târziu, procurorii anticorupţie anunţau că au demarat urmărirea penală in rem, pentru trafic de influenţă, abuz în serviciu, luare şi dare de mită, în patru dosare printre care şi în cel privind licenţele pentru soft educaţional.

Procurorii DNA au depăşit 'aşteptările' premierului şi nu s-au limitat să ancheteze doar bucăţica pe care a pus reflectoarele Corpul de Control. DNA a declanşat investigaţii şi privind contractul pentru realizarea Sistemului Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat încheiat între firma germană EADS şi Ministerul de Interne, contract valorând un miliard de euro şi în cadrul căruia a fost prevăzut buget pentru mită (între 5 şi 10% din contracte de subcontractare încheiate de EADS cu furnizori români) ce urma să fie direcţionată către MAI şi cabinetul primului Ministru, la vremea încheierii contractului acesta fiind Adrian Năstase, actualmente închis pentru fapte de corupţie. Ramificaţiile mitei date/luate pentru contractul între MAI şi EASDS (actuală Airbus) continuă şi în perioada guvernării lui Călin Popescu Tăriceanu, actualul aliat de nădejde al lui Victor Ponta.

Conform procurorilor, în anul 2004, când premier era Adrian Năstase, EADS a plătit imediat după semnarea contractului, un avans de 4 milioane euro ce urmau să fie folosiţi pentru plata mitelor.

În februarie 2005 valorile procentelor de comision au fost renegociate la 15%, pentru a satisface noile exigenţe odată cu înlocuirea lui Adrian Năstase de Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu, premier.