Fostul premier al R. Moldova, Vlad Filat a fost eliberat din închisoare înainte de termen

Vlad Filat, fostul prim-ministru al Moldovei
Vlad Filat, fostul prim-ministru al Moldovei (publika.md)

Fostul premier Vlad Filat, condamnat în anul 2016 la 9 ani de închisoare pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă şi deţinut până în prezent la Penitenciarul nr. 13 din Chişinău, a fost eliberat după patru ani de detenţie, scrie presa de la Chişinău.

Decizia privind eliberarea condiţionată înainte de termen a fost luată marţi, 3 decembrie, de către Curtea de Apel Chişinău, informaţia pentru mass media moldoveană fiind confirmată de avocatul acestuia, Victor Munteanu, şi de Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor Oleg Pantea a precizat pentru Unimedia că există o încheiere a instanţei de judecată în privinţa lui Vladimir Filat şi „noi suntem obligaţi să o punem în executare. Vlad Filat a fost eliberat.”

În cazul în care Vlad Filat va dori să comunice ceva, o va face personal, a declarat pentru Radio Chişinău avocatul Victor Munteanu, care l-a apărat în instanţă pe fostul premier.

În vara acestui an, pedeapsa lui Filat a fost redusă cu 685 de zile, (un an şi zece luni), conform unei decizii a Judecătoriei Chişinău, sediul Ciocana. La baza încheierii a stat hotărârea CEDO privind condiţiile inumane de detenţie.

Vlad Filat a fost reţinut la 15 octombrie 2015, după ce a fost denunţat de către fostul primar al oraşului Orhei, Ilan Şor, implicat şi acesta în frauda bancară şi condamnat la 9 ani de închisoare. Acesta a mai fost amendat cu 60.000 de lei MDL, a fost privat de dreptul de a deţine anumite funcţii publice timp de 5 ani, i s-a retras distincţia de stat Ordinul Republicii şi i s-a aplicat măsura de siguranţă a confiscării speciale a bunurilor care constituie obiectul remunerării ilicite în valoare de 791 milioane lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe