Fostul preşedinte Ianukovici plănuieşte să revină la conducerea Ucrainei

După ce a fost alungat de la putere în februarie 2014 în urma unor proteste violente anti-guvern – cunoscute sub numele de Euromaidan – fostul preşedinte Ianukovici şi-a anunţat intenţia de a reveni la conducerea Ucrainei.
Fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici.
Fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici. (Captură Foto)
Andrei Popescu
02.03.2016

Fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici – care a fugit în Rusia în februarie 2014 după câteva luni de proteste anti-guvern – intenţionează să se întoarcă în fosta sa poziţie de lider al Ucrainei, a declarat avocatul său, Vitali Serdiuk, a raportat marţi agenţia de ştiri TASS.

“El intenţionează să se întoarcă în Ucraina. Ianukovici nu a demisionat niciodată din postul său şi maniera în care a fost înlăturat reprezintă o încălcare gravă a Constituţiei ucrainene”, a susţinut Serdiuk într-un interviu.

După o cerere făcută de Ucraina, Interpolul l-a plasat în ianuarie 2015 pe Ianukovici pe o listă internaţională de persoane căutate, fiind acuzat de deturnare de fonduri. Dar ulterior, Interpolul l-a scos de pe listă datorită unei presupuse motivaţii politice existente în spatele acelei cereri.

“Ianukovici nu se află în prezent pe lista internaţională de persoane căutate”, a precizat Serdiuk, adăugând totuşi că încă există o ameninţare la viaţa şi securitatea fostului preşedinte în Ucraina, a raportat TASS.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a înregistrat o plângere făcută de Ianukovici împotriva Ucrainei în octombrie 2015.

Ianukovici a cerut Curţii să “confirme încălcarea drepturilor sale, inclusiv dreptul la un proces corect, dreptul la o investigaţie asupra tentativelor de asasinare îndreptate împotriva sa şi dreptul de a nu fi discriminat pentru statutul şi convingerile sale politice”, a raportat TASS, citându-i pe avocaţii fostului preşedinte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor