Franţa şi Germania cer Ucrainei să continue reformele

Guvernul din Kiev este supus presiunilor de către Germania şi Franţa, pentru a face progrese în implementarea reformelor cerute, în special în privinţa eliminării corupţiei.
Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier.
Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier. (Captură Foto)

Miniştrii de Externe german şi francez au lăudat Ucraina pentru reformele de până acum dar au cerut Kievului să depună mai multe eforturi pentru a obţine un progres viabil în lupta împotriva corupţiei.

Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier şi omologul său francez Jean-Marc Ayrault au scris în ediţia de luni a ziarului Frankfurter Allgemeine Zeitung că reformele sunt atât de importante încât “toate forţele politice şi economice ale ţării” ar trebui să participe la implementarea lor.

Steinmeier şi Ayrault au început luni o vizită de două zile în Kiev, unde se vor întâlni cu oficiali ucraineni de rang înalt şi vor discuta despre acordul de încercare a focului în estul Ucrainei.

Cei doi miniştri de Externe au subliniat în articolul lor nevoia ca oficialii ucraineni să “rămână dedicaţi spiritului Maidanului”, făcând referire la revoltele stradale care au dus la înlăturarea preşedintelui ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici în februarie 2014.

În plus, cei doi diplomaţi au notat importanţa implementării acordului de pace semnat la Minsk cu un an în urmă, care a pus capăt ostilităţilor majore din estul Ucrainei şi a dus la aplicarea unui acord fragil de încetare a focului.

Peste 9.100 de persoane au murit în conflictul separatist din estul Ucrainei, care a început în aprilie 2014, la o lună după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea.