Fostul rege Juan Carlos anunţă că se exilează

Regele Spaniei, Juan Carlos.
Regele Spaniei, Juan Carlos. (SERGIO BARRENECHEA / AFP / Getty Images)

Fostul rege al Spaniei Juan Carlos, cercetat pentru corupţie, a declarat că se exilează, într-o scrisoare adresată fiului său, regele Felipe al VI-lea.

Rapoarte publicate de ziarele spaniole au pretins că Regele, în vârstă de 82 de ani, a primit milioane de euro de la regretatul rege al Arabiei Saudite, Abdullah, şi că o parte din bani au fost ulterior transferaţi într-un cont bancar deschis pe numele fostei sale amante.

"Ghidat de convingerea că doresc tot ce este mai bun pentru spanioli, instituţiile lor şi pentru dvs. ca rege, vă informez asupra deciziei mele de a mă muta, în acest moment, în afara Spaniei", a spus el într-o scrisoare postată către regele spaniol pe site-ul familiei.

El a spus că doreşte să se asigure că nu îi va face dificilă situaţia fiului său, adăugând: „Moştenirea mea şi propria mea demnitate cer acest lucru”.

Nu este clar când va părăsi Spania sau unde va merge.

Avocatul său, Javier Sanchez-Junco, a afirmat într-o declaraţie că Juan Carlos va rămâne la dispoziţia procurorilor şi că exilul său nu este o cale de a scăpa de justiţie.

Regele de 82 de ani a abdicat în 2014, pe fondul unei serii de scandaluri. Fiul său, regele Felipe al VI-lea, i-a succedat şi a fost şi el recent pus sub anchetă fiind cercetat pentru corupţie.

Prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, a declarat recent că a constatat evoluţii legate de scandalurile „deranjante”.

Felipe a renunţat la moştenirea personală de la tatăl său şi a anulat indemnizaţia anuală a lui Juan Carlos, după ce rapoarte din presă au afirmat că acesta este beneficiar al unui cont offshore care ar deţine 65 de milioane din Arabia Saudită.

De asemenea, Felipe a negat că ar avea cunoştinţă de presupusele nereguli financiare ale tatălui său.

Potrivit unei declaraţii de pe site-ul familiei regale, „Majestatea Sa Regele i-a transmis regelui Don Juan Carlos respectul său sincer şi recunoştinţa pentru decizia sa”.

"Regele doreşte să sublinieze importanţa istorică pe care o reprezintă domnia tatălui său - ca moştenire şi efort politic, instituţional şi serviciu pentru Spania şi democraţie", citează declaraţia.

Fostul rege este acreditat cu construirea democraţiei după moartea dictatorului de dreapta Francisco Franco în 1975.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe