Franţa are în vedere eliberarea rezervelor de petrol

.
. (Photos.com)

Franţa susţine că este gata să elibereze o parte din rezervele sale strategice de petrol, eventual într-un efort comun cu Statele Unite şi Marea Britanie, pentru a stopa creşterea preţurilor la petrolul brut şi de a reduce costul benzinei.

Ministrul francez al energiei, Eric Besson, a declarat miercuri că Statele Unite i-a cerut să i se alăture în eliberarea unei părţi din stocul său de petrol de urgenţă. El a spus că Franţa va discuta planul cu Agenţia Internaţională a Energiei, coaliţia formată din 28 de naţiuni industrializate care coordonează eliberarea rezervelor de petrol. SUA a declarat că nu s-a ajuns încă la nicio decizie cu privire la eliberarea petrolului pe care îl controlează.

În mod normal, rezervele de petrol sunt eliberate numai atunci când există o perturbare gravă a aprovizionării cu petrol, ceea ce nu este cazul în acest moment. Dar liderii occidentali susţin că sunt îngrijoraţi de faptul că creşterea preţurilor petrolului în ultimele luni ar putea încetini redresarea economică globală.

Preţul petrolului - care controlează în mare măsură costul benzinei - a crescut în parte din cauza tensiunilor privind ceea ce puterile occidentale numesc dezvoltarea de arme nucleare de către Iran, o ţară producătoare de petrol. Economiile emergente la nivel mondial folosesc, de asemenea, mai mult petrol, crescând preţurile.

Plângerile consumatorilor cu privire la costurile benzinei îi afectează puternic pe preşedintele american Barack Obama şi pe preşedintele francez Nicolas Sarkozy, ambii confruntându-se cu alegeri dure în lunile următoare. În SUA, costul benzinei depăşeşte 1 dolar pe litru. Acest preţ este destul de scăzut în comparaţie cu alte state, dar acesta este cel mai mare preţ înregistrat vreodată în SUA în această perioadă a anului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie