Franţa avertizează Iranul în privinţa mecanismului vizând litigiile din cadrul acordului nuclear

Jean-Yves Le Drian
Jean-Yves Le Drian (Twitter)

Ministrul francez de Externe a sugerat, miercuri, că Parisul consideră necesară declanşarea unui mecanism din cadrul acordului nuclear iranian care ar putea duce la sancţiuni ale ONU pentru încălcarea repetată a clauzelor acordului încheiat în 2015 cu puterile mondiale de către Teheran.

Comentariile survin pe fondul escaladării tensiunilor dintre Iran şi Occident, după ce Teheranul a încălcat progresiv restricţiile acordului ca răspuns la retragerea administraţiei americane din acord, urmată de impunerea de sancţiuni împotriva economiei iraniene de către administraţia Trump.

„La fiecare două luni a avut loc o altă lovitură (dată acordului de către Iran), astfel că astăzi ne întrebăm - şi spun asta foarte clar - despre oportunitatea punerii în aplicare a mecanismului de soluţionare a litigiilor care este prevăzut în tratat”, a declarat Jean -Yves Le Drian la o audiere parlamentară.

Din mai 2018 când SUA s-a restras unilateral, Marea Britanie, Franţa şi Germania au căutat să salveze pactul, în temeiul căruia Iranul s-a angajat să reducă programul de îmbogăţire a uraniului, în schimbul scutirii de sancţiuni care îi afectează economia.

Dar cele trei puteri europene nu au reuşit să ajute Iranul să elimine efectul sancţiunilor americane asupra economiei iraniene, în ciuda cererilor şi ultimatumului dat de Teheran.

Acest lucru a determinat Iranul să renunţe progresiv la mai multe clauze care limitau angajamentele sale de non-proliferare din cadrul acordului.

Până în prezent, puterile europene au optat să nu ameninţe cu declanşarea mecanismului de litigii, temându-se că gestul ar putea împiedica şi mai mult eforturile diplomatice.

Membrii acordului se întâlnesc la Viena pe 6 decembrie pentru a discuta moduri de a rezolva diferenţele de opinie.

Mecanismul cere ca o parte să sesizeze un litigiu către o comisie mixtă care cuprinde Iranul, Rusia, China, cele trei puteri europene şi Uniunea Europeană şi apoi Consiliul de Securitate al ONU, dacă respectiva comisie nu o poate rezolva.

Mecanismul diplomatic poate fi uşor sabotat cu ajutorul Rusiei şi Chinei care sprijină programul nuclear al Iranului şi sunt împotriva sancţiunilor aplicate de SUA, mai ales în domeniul petrolier.

În cazul în care Consiliul de Securitate nu votează în termen de 30 de zile pentru a continua aplicarea sancţiunilor, sancţiunile din rezoluţiile anterioare ale ONU ar fi reimpuse - mecanism cunoscut sub numele de „snapback”.

"Am încercat mai multe iniţiative pentru că avem francezi (cetăţeni) închişi (în Iran), am stabilit că au fost realizate atacuri regionale, în special asupra Arabiei Saudite, din partea autorităţilor iraniene", a spus el .

Amploarea protestelor recente din Iran şi răspunsul autorităţilor au împiedicat, de asemenea, eforturile de a convinge Statele Unite să elimine criza, a declarat Le Drian.

„Pare să sprijine sancţiunile (SUA) chiar logica presiunii lor maxime, având în vedere comportamentul liderului suprem şi al preşedintelui (Hassan) Rouhani faţă de protestatari.”

Iranul a blocat internetul aproape o săptămână şi a operat sute de arestări în timpul unor proteste recente iscate de ridicarea subvenţiei la combustibil, care a scos în stradă sute de mii d e persoane.