Franţa expulzează islamişti, după atacurile de la Toulouse

Ministrul francez de interne, Claude Gueant.
Ministrul francez de interne, Claude Gueant. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Autorităţile franceze au anunţat că au expulzat doi islamişti din ţară şi urmează să mai expulzeze trei, după atacurile de la Toulouse, de luna trecută, soldate cu şapte morţi.

Ministerul de Interne a precizat că cei doi expulzaţi deja au fost trimişi în ţările lor de origine - Algeria şi Mali.

Potrivit ministrului de interne, Claude Gueant, cei doi sunt un imam care predica antisemitismul şi cerea ca femeile să poarte burqa - ilegală în Franţa - şi un algerian care ispăşise deja o pedeapsă cu închisoarea pentru atacul din 1994, din Marrakech.

Doi imami din Arabia Saudită şi Turcia şi un presupus militant tunisian urmează să fie expulzaţi.

"Nu acceptăm extremismul islamic. Aceasta nu este o polică nouă (...), dar după ceea ce s-a întâmplat la Toulouse, trebuie să fim mai vigilienţi ca niciodată", a spus Gueant pentru postul de televiziune BFM.

Vineri, poliţia a arestat 19 suspecţi islamişti. De asemenea, agenţia pentru informaţii interne, DCRI, a confiscat o serie de arme în raiduri.

Mohammed Merah, în vârstă de 23 de ani, este suspectat că a ucis patru persoane, dintre care trei copii, la o şcoală evreiască şi trei militari în alte două atacuri. El a fost omorât de un lunetist din trupele franceze după un asediu de 32 de ore vizând locuinţa sa.

Tatăl său, Benalel Mohamed Merah, dă în judecată Franţa pentru moartea fiului său. El susţine că forţele de ordine ar fi putut folosi gaze lacrimogene pentru a-l prinde în viaţă, dar "au preferat să îl ucidă".