Frica de Apocalipsă: miliardarii se grăbesc să-şi cumpere buncăre

Case Hobbit
Case Hobbit (captură web)

Cei mai îngrijoraţi sunt miliardarii din Silicon Valley, iar destinaţia preferată este Noua Zeelandă. Şi întrebarea începe să se răspândească: oare ce ştiu ei şi noi nu ştim?

James şi Lachlan Murdoch, fiii lui Rupert, sunt pe cale să primească moştenire imperiul tatălui lor, News Corp, dar ei par a fi mult mai preocupaţi de altceva: construcţia casei lor din pădurile din Canada trebuie să avanseze rapid, relatează situl web lastampa.it. Reşedinţa va fi complet autonomă, cu generatoare şi panouri solare şi propria sursă de apă; animalele de vânat nu lipsesc în jur şi, probabil, va exista şi o seră pentru creşterea legumelor. Chiar şi Financial Times s-a întrebat de ce fraţii Murdoch dedică atât de multă atenţie noii lor case-buncăr din Canada.

În urma unei investigaţii efectuate de New Yorker s-a constatat că zeci de miliardari, mai ales cei care au făcut bani în Silicon Valley, îşi construiesc la rândul lor case-buncăr situate în locuri îndepărtate. Printre aceştia se numără fondatorul Alibaba, Jack Ma, antreprenorul Kim "Dotcom" Schmitz, acţionarul miliardar de la Facebook Peter Thiel, regizorul de la Hollywood James Cameron, regele oţelului Alexander Abramov şi guru de la finanţe William Foley.

New Yorker şi CNBC, televiziunea americană specializată în afaceri, s-au întrebat pe bună dreptate, dacă cei bogaţi ştiu ceva ce noi nu ştim, aşa cum se întâmplă de multe ori.

Mulţi miliardari şi-au construit case-buncăr în Noua Zeelandă, care pare a fi o ţară ideală pentru a supravieţui. În 1995, scriitorul englez de science fiction John Wyndham, a scris The Chrysalids descriind o lume post-apocaliptică în care "pământul din Noua Zeelandă", ar fi fost singurul loc scutit de barbarie. Kim "Dotcom", care a fondat o companie de securitate informatică, crede că va fi chiar aşa: „Lumea se îndreaptă spre o criză gravă. Am văzut-o venind şi de aceea am plecat în Noua Zeelandă: este departe şi nu este o ţintă nucleară”.

Steve Huffman, în vârstă de 33 ani, CEO al Reddit, s-a operat la ochi pentru a putea renunţa la ochelari şi lentile de contact care s-ar putea strica în lumea post-apocaliptică. De asemenea, a cumpărat arme, muniţii şi nişte motociclete, care îl vor ajuta să evite să rămână blocat în trafic, cum se întâmplă întotdeauna în filmele care descriu dezastre. „Noi nu trebuie să considerăm - explică el - că democraţia şi prosperitatea cu care suntem obişnuiţi vor dura pentru totdeauna.” Antonio Maria Martínez, director al Facebook, şi-a construit refugiul pe o insulă din Pacific şi s-a echipat cu panouri solare, arme şi muniţii. „Patinăm - spune el - pe o gheaţă foarte subţire”.

Cei care se pregătesc de catastrofă au şi un nume: "preppers"

Nu este o noutate faptul că există, mai ales în ultimul timp, persoane care se pregătesc de o eventuală catastrofă: fiecare eclipsă, fiecare profeţie Maya, fiecare asteroid reperat de către NASA i-a condus la o nouă achiziţie de buncăre. Chiar şi National Geographic are un canal de televiziune dedicat, care se pregăteşte pentru sfârşitul lumii, în care transmite sfaturi cu privire la modul de supravieţuire.

Dar niciodată până în acest moment nu s-a mai întâmplat ca un număr atât de mare de persoane bogate să vorbească deschis despre faptul că se pregătesc de sosirea unor vremuri grele. Tom Chang, directorul Fondului Mayfield, a declarat pentru New Yorker, că participă adesea la întâlnirile cu colegii săi în care se discută despre cum să se confrunte cu apocalipsa care vine.

Teama de revolte

Potrivit publicaţiei New Yorker, miliardarii din Silicon Valley, atât de numeroşi printre "preppers", se tem chiar şi de faptul că vor fi nevoiţi să se apere de o revoltă populară, datorită faptului că inteligenţa artificială va face ca mii de persoane să-şi piardă locurile de muncă. Reid Hoffman, fondatorul Linkedin, a admis că Silicon Valley se pregăteşte de o criză.

CNBC a difuzat un documentar despre vânzarea rapidă a Survival Condo Project - un vechi siloz de rachete din Wichita, Kansas, transformat în apartamente de lux, de trei milioane de dolari bucata - dedicat persoanelor îngrijorate de sfârşitul civilizaţiei.

Dar atunci, ce poate fi atât de înspăimântător la orizont?

Este puţin probabil ca miliardarii din Silicon Valley să creadă în poveştile care circulă: asteroidul WF9 care, potrivit unui astronom rus va cădea pe Pământ la 25 februarie; eclipsa de soare care se va deplasa în SUA de la est la vest, în august şi va marca sfârşitul lumii; planeta Nibiru care se va vedea din nou, după mii de ani, la sfârşitul anului 2017. Probabil însă că ei ştiu într-adevăr ceva ce noi nu ştim.