Fructe şi legume roşii pentru o inimă sănătoasă

Cele mai gustoase soiuri de căpşuni
Cele mai gustoase soiuri de căpşuni (Facebook)

Care sunt alimentele recomandate pentru sănătatea inimii noastre? Physicians Committee for Responsible Medicine, o comisie formată din medici care pun pe primul loc etica în desfăşurarea profesiei şi starea de sănătate a pacienţilor, ne oferă câteva sfaturi importante în legătură cu rolul alimentaţiei în prevenirea afecţiunilor cardiovasculare. Vă prezentăm fructe şi legume roşii pentru o inimă sănătoasă.

Medicii ne informează că obiceiurile alimentare şi alţi factori legaţi de stilul de viaţă al oamenilor joacă un rol foarte important în creşterea sau reducerea riscului afecţiunilor cardiovasculare, iar un regim alimentar bazat pe alimente vegetale, integrale şi sănătoase ne poate ajuta cu adevărat în prevenirea şi ameliorarea acestora.

Astfel, specialiştii subliniază că, în timp ce carnea roşie poate creşte riscul afecţiunilor cardiovasculare, există alimente vegetale de culoare roşie care pot contribui la menţinerea sănătăţii inimii.

Iată cele şapte alimente - fructe şi legume roşii - identificate ca având un rol benefic pentru inimă.

Fructe şi legume roşii pentru o inimă sănătoasă: fructe

Vişinele sunt benefice pentru inimă, datorită conţinutului lor ridicat de vitamina A. O cană (de 240 ml de apă) cu vişine acoperă 39% din necesarul nostru zilnic de vitamina A.

Cireşele sunt bune, de asemenea, pentru inimă şi sistemul circulator. Cercetătorii au descoperit că persoanele care suferă un atac de cord tind să aibă niveluri foarte scăzute de melatonină, aşadar, consumul de cireşe poate avea un rol de prevenire. Alţi compuşi prezenţi în cireşe sunt polifenoli, cu efect benefic în prevenirea formării cheagurilor de sânge, şi antocianine, care protejază vasele de sânge de stresul oxidativ, şi implicit, ajută la prevenirea formării de plăci arteriale.

Căpşunele sunt printre fructele roşii foarte bogate în vitamina C, o vitamină folositoare nu numai pentru a proteja inima, ci şi pentru sănătatea întregului organism. O cană de căpşune întregi furnizează 141% din necesarul zilnic de vitamina C. Aceste fructe aromate şi gustoase tonifică muşchiul inimii, o cură de căpsune contribuind la revitalizarea sistemului cardiovascular.

Fructe şi legume roşii pentru o inimă sănătoasă: legume

Roşiile conţin o cantitate mare de licopen, un puternic antioxidant considerat util, de către specialiştii în domeniul medical, pentru a proteja inima şi sistemul circulator.

Conform unui studiu efectuat de cercetători de la Universitatea din Barcelona, Spania, un sos clasic de roşii, făcut cu ulei extravirgin de măsline şi ceapă sau usturoi, ar conţine aproximativ 40 de antioxidanţi în măsură să protejeze inima de stresul oxidativ şi, prin urmare, să încetinească îmbătrânirea.

Lintea roşie este indicată de către experţi ca o sursă bogată de proteine. Conform acestora, lintea roşie, şi leguminoasele, în general, reprezintă o sursă bună de proteine ​​vegetale în loc de carne. O cană cu linte roşie conţine 18 grame de proteine. Prin conţinutul crescut de antioxidanţi şi fibre alimentare, lintea poate contribui, de asemenea, la prevenirea afecţiunilor cardiovasculare.

Sfecla roşie conţine betaină, o substanţă considerată utilă pentru a proteja vasele de sânge de placa de aterom ce poate bloca arterele şi cauza probleme grave cardio-circulatorii. Ar trebui să ocupe un loc de frunte pe mesele noastre. În schimb această legumă, considerată un adevărat concentrat de substanţe benefice, este de multe ori uitată.

Boabele roşii de fasole reprezintă o sursă de proteine, cum este şi lintea roşie, dar ele sunt, de asemenea, o sursă importantă de fibre. Medicii indică faptul că o cană de fasole roşie furnizează 44% din aportul zilnic recomandat în ceea ce priveşte fibrele.

Cartofii roşii sunt consideraţi benefici pentru inimă, deoarece aceştia reprezintă o sursă bună de potasiu şi vitamina B6. Un singur cartof mare roşu conţine 30% şi, respectiv, 46% din doza zilnică recomandată de vitamina B6 şi potasiu.

Lista alimentelor roşii pentru inimă aici.

Să consumăm, aşadar, fructe şi legume roşii, bogate în vitamine, minerale, antioxidanţi, fibre şi alte substanţe benefice, care ne ajută să avem o inimă sănătoasă!

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură