Găsirea fericirii şi ştiinţa din spatele acesteia

Starea de fericire, din ce in ce mai rara printre oameni, ii poate ajuta pe ceilalti din jur, arata un studiu efectuat la Harvard (Photos.com)
Leonardo Vintini
10.05.2013

Toată lumea tânjeşte după fericire, dar ea pare că este o comoară ascunsă.

Într-un fel sau altul - conştient sau inconştient, direct sau indirect - tot ceea ce facem, fiecare speranţă a noastră, este legată de o dorinţă profundă de fericire.

Cu 256 de electrozi pe capul său ras, călugărul budist francez Matthieu Ricard, autor al cărţii "Fericirea: Un ghid pentru dezvoltarea celei mai importante abilităţi ale vieţii", a arătat acelaşi zâmbet natural care-l însoţeşte întotdeauna, oriunde s-ar duce. Cortexul său prefrontal stâng, o zonă a creierului deosebit de activă la persoanele cu gânduri pozitive, arată o activitate dincolo de orice parametru de normalitate.

Fiind un biolog în domeniul biologiei moleculare, Ricard certifică rezultatele oferite de rezonanţa magnetică cerebrală: Conform ştiinţei, starea sa mentală ar putea corespunde doar cu aceea a celui mai fericit om de pe planetă.

Creierul fericit

Anii de studii i-au ajutat pe oamenii de ştiinţă să discearnă cu mare precizie faptul că activitatea cortexului prefrontal stâng se dovedeşte a fi puternic legată de sentimentul de bunăstare, în timp ce stările emoţionale negative impresionează zona prefrontală dreaptă.

Spre surprinderea oamenilor de ştiinţă, studiile au relevat un tipar clar la acei subiecţi care aveau un "creier fericit". Nu erau cei care au obţinut cele mai multe beneficii economice sau materiale în viaţă, ci mai degrabă un grup radical diferit - călugări tibetani şi meditatori profesionişti.

Supus unui experiment exhaustiv de scanare a creierului, un grup de meditatori cu experienţă care a practicat un tip de meditaţie axat pe compasiune, a fost capabil să transforme anatomia creierului în moduri surprinzătoare. Participanţii la experiment au crescut nivelul de emoţie pozitivă, fapt care a fost observat în cortexul prefrontal stâng. De asemenea, ei au diminuat activitatea în lobul prefrontal drept, care este legat de depresie, au diminuat activitatea amigdalei, care este o regiune a creierului legată de frică şi furie şi au crescut durata şi profunzimea atenţiei.

Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că compasiunea produsă de anumite tipuri de meditaţie a liniştit creierul, ajungând la o stare de bine. Fericirea meditatorilor consta într-o stare în care lipsea frica şi exista un control complet al emoţiilor.

De asemenea, cei mai mulţi oameni experimentează aşa-numita stare de flux în timpul anumitor etape de exerciţii intelectuale sau fizice, un sentiment de fericire care încântă mintea atunci când aceasta se identifică pe deplin cu ceea ce face.

Potrivit dr. Daniel Goleman, recunoscut pe plan internaţional pentru munca sa în domeniul psihologiei, starea de flux este o senzaţie spontană de încântare şi surprindere plăcută.

În acord cu explicaţia lui Goleman, oamenii devin atât de absorbiţi în starea de curgere încât atenţia şi conştiinţa se îmbină cu acţiunile lor.

Spre deosebire de ceea ce au crezut neurologii pentru mult timp, când mintea concentrată se implică într-o activitate, aşa cum este cazul în starea de flux, creierul manifestă mai puţină activitate. Se pare că are mai puţin din "zgomotul neuronal" observat atunci când mintea rătăceşte. Această stare este similară, deşi nu se observă cu uşurinţă, cu starea dezvoltată de către cei care meditează frecvent.

Astfel, fericirea, în conformitate cu concluziile ştiinţifice, este o stare care nu este accesibilă prin mijloace materiale, ci mai degrabă, este o consecinţă a indiferenţei emoţionale şi a contemplării pline de compasiune a universului. Este mai mult legată de altruism decât de egoism - mai mult de spiritual decât de material.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor