Gazprom este interesat de gaze de şist în judeţul Bihor

Naftogaz / Gazprom
Naftogaz / Gazprom (The Epoch Times)

Gazprom se interesează de gazele de şist din judeţul Bihor. Mai mulţi geologi susţin că explorările pentru gaze de şist în judeţul Bihor ar fi început deja. Ei spun că Gazprom face inspecţii seismice şi au încercat să convingă mai multe primării din judeţ să accepte începerea prospecţiunilor. Au reuşit să convingă primarii din localităţile Brusturi şi Burzuc.

Acum două săptămâni, locuitorii din localitatea Brusturi au avut dispute cu angajaţii Gazprom după ce utilajele au intrat pe terenurile lor fără vreun acord.

"Au venit cu utliajele de prospecţiuni. În momentul în care le-am cerut să ne arate o autorizaţie sau acordul Consiliului Local, dânşii ne-au arătat acordul comunei Brusturi, dat de domnul primar, fără o hotărâre de consiliu în prealabil. În data de 3, ei au depus adresa către primărie, domnul primar le-a şi eliberat-o pe data de 3", a afirmat Gheorghe Platona, consilier în comuna Brusturi, judeţul Bihor, la Realitatea.
El a mai precizat că erau utilaje de mare tonaj.

Declaraţiile premierului Victor Ponta

"Nici vorbă ca Chevron să se retragă din România", a declarat Premierul Victor Viorel Ponta luni din Statele Unite, unde are întâlniri cu o serie de investitori strategici, printre care compania Chevron.

Cu ocazia unei conferinţe de presă organizate la Washington, premierul Ponta a asigurat că Executivul va sprijini exploatarea gazelor de şist atâta timp cât condiţiile de mediu sunt îndeplinite:

"Guvernul pe care îl conduc e decis să continue toate explorările de gaze neconvenţionale, atâta timp cât sunt îndeplinite şi respectate toate standardele de mediu", a declarat Ponta luni, la Washington.