Geoană, potenţial candidat la prezidenţiale al PSD

Victor Ponta şi Mircea Geoană
Victor Ponta şi Mircea Geoană (Epoch Times România)

Mircea Geoană, marele perdant al alegerilor prezidenţiale din 2009, ar putea intra din nou, în anul 2014 în cursa pentru Cotroceni. Invitat la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de Pro TV, senatorul PSD a declarat că ar putea fi candidatul partidului la prezidenţiale, desigur, dacă Victor Ponta nu va intra el însuşi în competiţia pentru preşedinţie, caz în care toţi social-democraţii se vor ralia în jurul lui.

Geoană a insistat asupra faptului că este obligatoriu ca PSD să aibă un candidat la preşedinţie şi a precizat că o decizie în ceea ce priveşte numele respectivului candidat va fi luată de partid după alegerile europarlamentare din 25 mai.

Senatorul, numit recent Înalt Reprezentant al Primului-Ministru pentru promovarea proiectelor economice strategice şi de diplomaţie publică, a menţionat că, în acest moment, PSD-ul are doar două persoane cu atributele, "calităţile", "experienţa" şi susţinerea necesară pentru a candida la cea mai înaltă funcţie în stat, şi anume Victor Ponta şi Mircea Geoană: "În interiorul PSD în acest moment sunt două nume - Victor Ponta şi cu mine - care au atributele, calităţile, experienţa şi susţinerea din partid şi în opinia publică ce ne-ar permite să candidăm la Preşedinţia României", a declarat Geoană.

Senatorul PSD a mai afirmat că, dacă ar fi să se urmeze tradiţia partidului, atunci Victor Ponta ar trebui să candideze la prezidenţiale, în calitate de preşedinte al PSD. Senatorul nu a uitat însă să precizeze că, pentru premier, un om tânăr, o astfel de decizie ar putea reprezenta un "sacrificiu" căci, odată încheiat/e mandatul/mandatele de preşedinte, şi cariera politică a lui Ponta se va fi terminat:

"Deci este decizia lui Victor Ponta, ca lider al partidului, după alegerile europarlamentare, ce vrea să facă cu cariera şi cu viaţa sa politică. Este un om tânăr şi faptul că a fost destul de rezervat cu privire la candidatură este legitim, trebuie înţeles. La 41 de ani te poţi gândi că este preferabil să rămâi prim-ministru şi şef de partid în loc să te duci la o funcţie, mai importantă decât cea de prim-ministru, dar care, după 5 sau 10 ani, practic, cariera politică ţi se va fi încheiat. Este legitim ca Victor Ponta să aibă această dilemă, nu e nimic nefiresc, pentru că nu am avut niciodată un lider atât de tânăr la PSD", a declarat senatorul Geoană.

Întrebat dacă va candida el la prezidenţiale, în eventualitatea în care Victor Ponta va decide să nu intre în cursa pentru Cotroceni, Geoană a evitat să dea un răspuns concret. Afirmând că funcţia de preşedinţe ar putea fi un obiectiv firesc pentru el, având în vedere ce multe voturi a obţinut în 2009, Geoană a afirmat că totuşi partidul va decide să-l reprezinte şi orgoliile şi dorinţele personale nu au ce căuta în acest demers:

"Mai există vreo urmă de îndoială faţă de cineva care a candidat şi a obţinut atât de multe voturi şi care a câştigat alegerile în România că nu este un obiectiv firesc pentru mine? Da! Dar acest lucru nu înseamnă că dorinţa noastră de a da viitorul preşedinte al României trebuie să se lovească de orgoliile noastre personale şi de concurs de frumuseţe. (...) Şi dacă Victor Ponta decide că vrea să candideze, îl vom sprijini cu toţii, dacă el hotărăşte să nu candideze, ne îndreptam către următorul candidat, numele meu este acolo, este explicit spus chiar de către preşedintele partidului", a declarat potenţialul prezidenţiabil PSD.

Cât despre sine însuşi, Mircea Geoană a evocat momentul 2009, când a pierdut în turul II cursa pentru Cotroceni, afirmând că ce s-a întâmplat la vremea respectivă nu l-a pus la pământ ci l-a făcut mai „puternic, înţelept şi tenace”.

"Nu m-au pus la pământ, sunt astăzi mai puternic, mai înţelept şi mai tenace decât oricând altcândva. Omul învaţă şi din greşeli", a declarat Mircea Geoană.

Întrebat ce greşeli nu ar mai repeta, Înalt Reprezentantul Primului Ministru a răspuns că, în primul rând, s-ar uita mai puţin la "intrigi de partide şi de politicieni" şi mai mult la "interesele generale ale oamenilor".

Reamintim una dintre "greşelile" care l-au costat pe Mircea Geoană voturi la alegerile din 2009, stopându-i drumul înspre Cotroceni, a fost faptul că PSD-istul l-a vizitat noaptea, pe ascuns, pe Sorin Ovidiu Vântu, aceasta după ce îl catalogase pe mogul, în presă, drept "malefic." Geoană a declarat ulterior că regretă vizita la Vântu însă alegerile nu le-ar fi pierdut neapărat din cauza vizitei de taină la mogul, ci, printre altele, fiindcă Băsescu l-ar fi "faultat" prin mijloace oculte, folosind "flăcări violet."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne