Geoană uns super-ministru pentru a deschide drumul Chinei

Mircea Geoană.
Mircea Geoană. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

"Nu e plătit, dar are buget, nu e formal învestit ca ministru, dar are atribuţiile unui super-ministru, nu e în guvern, dar are parte de sprijin din partea Cancelariei precum primul-ministru!". Ghici cine e? Mircea Geoană numit de Victor Ponta Înalt Reprezentant al Primului-Ministru pentru a pune umărul la construirea Noului Drum al Mătăsii, respectiv parteneriatul între Guvernul Ponta şi Guvernul Comunist Chinez.

De altfel măsura lui Ponta nu este numai imorală, ci şi ilegală.

Europarlamentarul Cristian Preda critica pe blogul său modul în care V. Ponta l-a numit pe Mircea Geoană, "nefericitul candidat din 2009" pe Înaltul său post. Preda arată că pentru a-l cadorisi pe Geoană cu un post a cărui titulatură este atât de pompoasă încât trebuie să fi stârnit gelozia lui Şova şi Corlăţean, Ponta a încălcat "în mod clar Constituţia."

Articolul 71 (2) din Constituţie spune foarte clar: “Calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de membru al Guvernului”. "Simplu spus: dacă eşti senator ori deputat, poţi fi doar ministru. Nimic altceva." arată Preda.

Cu toate acestea, Ponta a ignorat Constituţia şi l-a numit pe senatorul Geoană "Înalt Reprezentant pentru promovarea proiectelor economice strategice şi diplomaţie publică" pe un post “integrat în cancelaria primului ministru”.

Conform "fişei postului" atribuit de Ponta, Geoană va fi responsabil de “promovarea unor proiecte economice regionale ale României, ţinând seama de interesul mediului de afaceri din România de a accesa noi pieţe, inclusiv din perspectiva iniţiativei de creare a unui coridor economic denumit generic “Noul Drum al Mătăsii”, organizarea în România a unor conferinţe anuale în domeniul economic, care să atragă personalităţi din domeniul politicii internaţionale şi mediului de afaceri, participarea la proiectele Guvernului privind promovarea ţării în străinătate în vederea atragerii investiţiilor străine etc. etc. etc.

Deşi poziţia lui Geoană este “onorifică şi neremunerată”, mai remarcă Preda, Înaltul reprezentant va primi “sprijin logistic şi financiar din partea Cancelariei premierului”, la a fel ca premierul V.V. Ponta, şi va avea un rol de coordonare, precum un vice-premier. Senatorului PSD i se dau rolul şi puterea unui super-ministru care, pentru a îşi îndeplinii Înaltele obiective, va beneficia de conlucrarea Ministerului de Externe, Ministerului Economiei, Departamentului pentru Energie şi Departamentul pentru Infrastructură şi Investiţii Străine etc.

Postul este un cadou pentru Geoană, prin care Ponta încalcă în mod clar Constituţia, consideră Cristian Preda.

Întrebarea care se pune este care-i miza acestui cadou. Puţin probabil ca Ponta sa îl fi numit pe Geoană într-o astfel de funcţie doar ca să îi facă geloşi pe Şova şi Corlăţean sau să-l înfurie pe Crin Antonescu, ţinta predilectă a criticilor lui Mircea Geoană în ultimele luni.

În fruntea listei de sarcini a "nefericitului candidat din 2009" este crearea “Noul Drum al Mătăsii” respectiv o mai bună poziţionare a României pe harta intereselor expansioniste ale guvernului Chinez.

Summitul China - Europa Centrală şi de Sud est a marcat o nouă apropiere a guvernului Ponta de chinezi. Sătul să fie "tras de urechi" de UE şi de cancelariile vest-europene pentru fiecare atac la adresa statului de drept, pentru asalturile la adresa justiţiei şi pentru cheltuirea (sau necheltuirea) haotică şi ilegală a banilor europeni, Ponta şi-a îndreptat cu atenţia spre capitalul chinez.

Partidul Comunist din China este în plin elan expansionist. China este interesată să acorde împrumuturi statelor mici, ale căror resurse le acaparează când respectivele state nu mai pot rambursa împrumutul primit (a se vedea cazul Ecuadorul care şi-a cedat Chinei resursele de petrol) şi să investească în parteneriat în infrastructura (în special energetică) a ţărilor cu resurse energetice, creându-şi astfel pârghii de control.

Propunerea ridicării în rang a lui Geoană a venit exact înaintea summitului chinez, "nefericitul" PSD-ist fiind considerat foarte util în negocierile cu premierul chinez. Considerat unul dintre "deschizătorii" de drum al relaţiilor cu China, Geoană rememorează pe blog discuţiile pe care le-a avut în 2009, când era preşedintele Senatului, cu actualul preşedinte al Chinei, Xi Jinping.

Într-un articol intitulat "China, România şi un nou Drum al Mătăsii" pe care Geoană l-a postat pe blogul sau în 2012, senatorul PSD explică următoarele:

"Poziţionarea României în proiectul unui nou Drum al Mătăsii trebuie să devină o prioritate strategică pentru oricare nou guvern. Această temă a făcut şi obiectul unor discuţii din cadrul Bucharest Forum (ţinut la Varşovia în 2012 n.r.), conferinţa economică care îşi propune să restabilească România în centrul dialogului regional, pe modelul de succes al conferinţelor din New York şi Shanghai. (...) Misiunea este clară: România, poarta de intrare în Europa.

Chinezii au venit în România iar UE a avertizat România să nu se poarte ca o "uşă din dos". Anterior summitului, Bruxelles-ul avertizase asupra strategiei de tip divide et impera a Chinei, care încearcă să intre în Europa pe uşa din dos, încheind contracte cu cancelarii est-europene pe care criza economică le-ar fi putut face "flexibile" în faţa Chinei şi dispuse la compromis.

Răspunsul Guvernului la atenţionarea Bruxellesului a fost coborârea steagurilor UE (şi a NATO) atât din clădirea Guvernului cât şi din Parlament, pentru că în locul lor să fluture secera şi ciocanul, pe drapelul partidului comunist chinez.