George Friedman, Stratfor: ”România trebuie să-şi ia un angajament faţă de propria ei apărare”

George Friedman
George Friedman (Ronaldo Schemidt / AFP / Getty Images)

Pe fondul dezvoltării parteneriatului dintre Statele Unite şi România într-o perioadă tensionată pentru Europa de Est, România trebuie să-şi asigure securitatea militară şi energetică, a explicat George Friedman, fondatorul agenţiei de analize geopolitice Stratfor, într-un interviu amplu acordat în exclusivitate pentru Adevărul.

Friedman a explicată că, în contextul unui ”mic Război Rece”, România a devenit un actor principal pe frontul estic al Alianţei Nord Atlantice şi va necesita întăriri din partea Statelor Unite fiind vulnerabilă în prezent.

”Strategia americană în orice situaţie este să luăm ţările cele mai vulnerabile şi să le întărim. Şi, abia apoi, le garantăm securitatea în cazul în care au nevoie de asta. Însă strategia SUA nu presupune să-şi preia cea mai mare parte din responsabilitate. Nu vom încerca niciodată să apărăm o ţară europeană care nu este pregătită să se apere singură”, a declarat Friedman.

Explicând că ţările din Europa de Est nu pot fi apărate cu uşurinţă în faţa unei agresiuni ruse, analistul a menţionat câteva din vulnerabilităţile Alianţei Nord Atlantice, precum dependenţa de Statele Unite a naţiunilor membre.

”Uite care e problema: NATO este o alianţă militară. Majoritatea ţărilor din NATO nu au armate. Din punctul de vedere al americanilor, NATO nu există. Oricine îţi poate acorda un sprijin simbolic, iar britanicii şi francezii îţi pot furniza sprijin concret, dar limitat. Atunci când oamenii spun NATO, de fapt vor să spună SUA. Iar SUA au intervenit în Europa de trei ori în ultimul secol şi de fiecare dată a fost în ultimul moment”, a adăugat acesta.

Friedman mai sugerează că strategia americană pentru România este una pe termen lung şi nu implică o detaşare de forţe militare majoră, ci o dezvoltare a armatei naţionale, care va permite ulterior o intervenţie militară în cazul unui conflict deschis.

”Însă România trebuie să-şi ia un angajament faţă de propria ei apărare. Aşa cum spunem noi, independenţa României nu este mai importantă pentru noi decât este pentru România. Aşa că nu cred că va fi război, ci se va trasa un cordon sanitar între ele. Cred că România şi Marea Neagră sunt verigi cheie ale acestui cordon. SUA au o relaţie de colaborare foarte bună cu România şi cred că România înţelege ce înseamnă dacă ruşii vin în Carpaţi. Aceste piese sunt la locul lor, însă publicul român se confrunta cu o provocare: vă doriţi să fiţi o naţiune. Asumaţi-vă responsabilitatea pentru naţiunea voastră.”, a declarat Friedman.

Potrivit fondatorului agenţiei de analize geopolitice Stratfor, "a fi un partener strategic al SUA aduce riscuri, dar aduce cu siguranţă şi beneficii".

Întrebat dacă vede vreun risc pentru relaţia SUA-România în contextul intenţiilor României de a-şi consolida relaţiile cu China, Friedman a răspuns că nu cred că există vreo provocare.

"V-aş avertiza însă ca, de regulă, investiţiile chineze vin la pachet cu muncitori chinezi. Investiţiile americane nu aduc niciodată muncitori americani - pentru că sunt prea scumpi. Aşa că investiţiile americane sunt diferite de investiţiile chineze. Companiile americane vor angaja români, îi vor instrui, nu-şi vor aduce propriii muncitori. Chinezii o vor face. Însă nu ne afectează deloc. Dacă găsiţi o afacere bună din China, încheiaţi-o. SUA nu se îngrijorează pentru lucruri. Suntem departe şi suntem foarte puternici, aşa că nu ne poate deranja. Însă, ca prieten al României, v-aş recomanda să vă uitaţi cu mare atenţie la înţelegerea pe care aţi făcut-o cu chinezii - la fel şi cu înţelegerile cu americanii. Citiţi mereu şi ceea ce scrie cu litere mici", a mai adăugat Friedman.