Geoană: Rusia nu poate folosi cartea energetică la nesfârşit

Conferinţa cu tema: ”Criza economică şi modelul social european”. În imagine, Mircea Geoană
Conferinţa cu tema: ”Criza economică şi modelul social european”. În imagine, Mircea Geoană (Epoch Times România)

Fostul ministru de Externe Mircea Geoană a afirmat joi, la scurt timp după ce Rusia a redus cu 13% livrările de gaze către România, că Moscova nu ”poate juca la nesfârşit acest joc”, din cauza faptului că economia rusă este una modestă şi dependentă de industria energetică.

”În acelaşi timp, Rusia nici nu poate juca la nesfârşit acest joc, pentru că principala resursă pentru vistieria Moscovei şi a Federaţiei Ruse sunt tocmai exporturile de energie. Dacă Rusia îşi omoară exporturile către Europa, nu poate compensa cu exporturile către China sau alte zone ceea ce Europa nu mai doreşte sau nu mai este în situaţia să importe”, a declarat Geoană.

Noua reducere a cantităţilor de gaze furnizate de Gazprom reprezintă ”un fel de skanderbeg pe care Rusia îl face cu Occidentul” , într-o logică neoimperială, care a stârnit preocuparea Occidentului.

”Există şi semne de preocupare despre această reducere a gazelor către Polonia, parţial şi către noi, şi despre ameninţarea cu întreruperea alimentării Ucrainei şi, prin Ucraina, a Europei cu gaze naturale din Federaţia Rusă, dar sunt şi semnale ceva mai pozitive. Întâlnirea dintre comisarul european pentru energie, Guvernul Ucrainei şi Gazprom pare să fi găsit un început de soluţie financiară şi politică la riscul foarte mare ca Rusia, în această logică neoimperială, să se apuce să întrerupă robinetul de gaz”, a spus Geoană.

Menţionăm în context că Günther Oettinger, Comisarul European pentru Energie şi reprezentanţii Kievului s-au întâlnit joi, la Bruxelles, pentru a dezbate problema furnizării de gaze ruse Ucrainei şi a tranzitului pe teritoriul ucrainean a gazelor ruse, în condiţiile în care Gazprom a avertizat că furnizarea de gaze Kievului de către partenerii europeni ar putea duce la sistarea livrărilor de gaze către aceştia.

În continuarea discursului său, Mircea Geoană a subliniat că Moscova este incapabilă să menţină măsurile unui ”război economic” împotriva Occidentului, explicând că economia şi nivelul de trai din Rusia vor fi în final cele mai afectate.

”Nu există nicio formă de comparaţie între puterea economică relativ modestă a Rusiei şi puterea economică a Occidentului. Rusia are un PIB la nivelul Olandei şi o economie foarte puţin diversificată. Un război economic prelungit pe care nu-l dorim, pe care îl dorim încetat cât mai rapid, nu aduce deservicii atât de mari ţărilor europene sau SUA, ci în principal economiei şi nivelului de trai din Federaţia Rusă”, a spus Geoană.

Fostul ministru de Externe este de părere că Federaţia Rusă îşi va schimba direcţia de acţiune dacă statele europene vor rămâne unite şi dacă UE şi SUA îşi vor continua politica de sancţiuni economice şi izolare politică purtată împotriva Rusiei până acum.

Pe fondul izolării politicii Rusiei, a ieşirilor masive de capital, a administraţiei economice deficiente şi corupte şi a deciziei băncii centrale ruse, care a refuzat să reglementeze moneda, rubla a atins cea mai mică cotă din ultimii doi ani accentuând problemele economice ale Rusiei şi îngrijorările investitorilor ruşi şi internaţionali.

Reamintim că problemele economice ale Rusiei, precum devalorizarea masivă a rublei, scăderea preţului petrolului, ieşirile masive de capital au fost adâncite semnificativ de sancţiunile aplicate de Occident pe fondul invaziei ruse din Ucraina.

Problemele economiei ruse sunt accentuate şi de preţul în scădere al petrolului – profitul obţinut din taxele aplicate industriei petroliere reprezintă peste 40% din totalul bugetului rus. Astfel, pentru fiecare dolar în minus la preţul petrolului, Rusia pierde 2,8 miliarde de dolari din încasările la bugetul de stat.

Sub aceste auspicii destul de sumbre pentru ruşi, Uniunea Europeană a decis miercuri să menţină sancţiunile aplicate Rusiei pentru o perioadă nedefinită de timp.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne