Georgia vrea să modifice Constituţia şi să blocheze mariajul între persoane de acelaşi sex

Premierul Georgiei a declarat că ”Visul georgian”- coaliţia de guvernământ - a propus includerea unei prevederi în Constituţie, conform căreia va fi interzisă căsătoria între persoane de acelaşi sex.
Premierul georgian Giorgi Kvirikaşvili.
Premierul georgian Giorgi Kvirikaşvili. (Captură Foto)

Premierul georgian Giorgi Kvirikaşvili a anunţat lansarea unei campanii pentru schimbarea Constituţiei, astfel încât aceasta să specifice faptul că o căsătorie poate avea loc numai între bărbaţi şi femei.

Într-un an în care vor avea loc alegeri parlamentare, într-o ţară conservatoare din punct de vedere social şi centrată pe căsătorie, această idee, probabil, nu este o surpriză.

În cadrul unei şedinţe informative din 7 martie, Kvirikaşvili a declarat că, în timp ce “discriminarea sub orice formă este inacceptabilă”, coaliţia de guvernământ ”Visul georgian” a decis că “protejarea unei valori atât de importante precum căsătoria ar trebui să fie garantată în întreaga ţară la nivel constituţional”.

Parlamentarul Zviad Dzidziguri, preşedinte al Partidului Conservator din această coaliţie, a declarat: “În cazul acelor persoane şi forţe, care susţin că ne vom îndrepta în această direcţie [către căsătoria între persoane de acelaşi sex], care susţin că cineva ne va forţa să facem ceva, le vom lua preşul de sub picioare”.

La 8 martie, ministrul Justiţiei Tea Tsulukiani a scos în evidenţă iniţiativa, declarând postului de televiziune Imedi TV că formatul căsătoriilor “ar trebui să fie consolidat”.

Totuşi, încă nu a fost anunţată o dată pentru audierile parlamentare privind modificarea Constituţiei în acest sens. Cu o majoritate parlamentară de 150 de locuri, ”Visul georgian”ar trebui, teoretic, să fie capabil să asigure această reformă fără niciun impediment.

În Georgia nu există nicio mişcare pe scară largă de susţinere a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. Temerile populare manifestate în 2014, că legăturile mai apropiate cu Uniunea Europeană ar însemna că ţara va trebui să permită astfel de căsătorii, s-au pierdut treptat pe fundalul altor controverse.

În mod ciudat, cele mai puternice discuţii împotriva unei prevederi constituţionale pentru mariajul heterosexual vin chiar din interiorul Visului Georgian.

Preşedintele Parlamentului, Davit Usupaşvili, lider al Partidului Republican din coaliţia de guvernământ, a avertizat marţi că propunerea s-ar putea dovedi “un teren minat, o capcană politică”.

Definirea căsătoriei, a continuat el, nu este o sarcină a politicienilor, ci face parte dintr-o discuţie “morală şi etică” şi “nu este de nteres naţional” atunci când există multe alte probleme importante care trebuie rezolvate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe