Germania investeşte în tinerii săi - a fost lansată prima bicicletă din bambus

(JOEL SAGET / AFP / Getty Images)

Din luna octombrie, la Berlin se vor vedea circulând cele mai ciudate biciclete, simple şi unice în acelaşi timp în oraşele europene, cu cadrul făcut în întregime din bambus.

Proiectul a pornit datorită unor tineri studenţi berlinezi: Jonas Stolzke (21 de ani), Maximilian Schay (22 de ani) şi Niklas Juhl, acesta din urmă fiind cel care a lansat ideea proiectului. În timp ce se afla în Ghana, lucrând pentru un proiect social, Niklas a cunoscut lucrătorii unei ONG locale, Yonso Project, care prin transformarea bambusului în obiecte de toate tipurile, inclusiv biciclete, a creat locuri de muncă pentru tinerii locali.

Berlinul este cunoscut ca fiind un oraş ''bike friendly'', foarte atractiv pentru tinerii din Europa, al căror principal mijloc de transport este bicicleta. Aproape imediat cei trei studenţi germani au înţeles că pot începe o afacere, ajutând o comunitate defavorizată şi profitând de fascinaţia în creştere a europenilor pentru biciclete.

Au lansat imediat proiectul Myboo: producţia de biciclete în Africa, care să fie vândute în Europa. Pentru a spori calitatea bicicletelor din Africa şi a le face mai atractive pentru exigenta piaţă europeană, s-a alăturat proiectului si fundaţia germană Stiftung Mensch, specializată în prelucrarea metalelor; lucrătorii de aici sunt persoane cu handicap.

Myboo este mult mai mult decât un proiect de biciclete. În spatele acestuia există un concept de design stilistic asociat cu o responsabilitate socială şi ecologică. Se lucrează împreună cu ONG Yonso Project şi atelierul lor din Bambusa. Şi nu este tot. Cu bicicletele vândute se va avea posibilitatea creării de burse de studii în Ghana.

Trebuie spus că Germania sprijină eforturile depuse de cei trei tineri. Aceştia au afirmat că perioada cea mai bună pentru a deveni un antreprenor este atunci când eşti încă student, pentru două motive: ajutorul care poate veni de la părinţii tăi şi cel mai substanţial care vine de la BAföG , proiectul prin care statul federal german oferă banii necesari studenţilor care doresc să deschidă o afacere. Ei spun că au fost foarte norocoşi deoarece au găsit un investitor privat când se aflau încă în faza de proiectare, care a crezut de la început în ei şi i-a ajutat să pornească. Datorită tuturor acestor ajutoare a fost posibilă dezvoltarea proiectului în Germania. Un proiect care se poate extinde şi în alte ţări din Europa care au descoperit de curând pasiunea pentru biciclete.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie