Ghiţă pregăteşte legi noi pentru cyber-spaţiul românesc

Sebastian Ghiţă
Sebastian Ghiţă (foto:reporter virtual)

Deputatul PSD Sebastian Ghiţă nu renunţă la controversatul proiect al monitorizării cartelelor pre-pay, ci, cu sprijinul colegilor, va încadra acest proiect într-un pachet de legi mai mare, care să asigure securitatea/monitorizarea întregului cyber-spaţiu românesc.

Într-un interviu acordat pesurse.ro., Sebastian Ghiţă, senator PSD, membru al Comisiei parlamentare de control al SRI (şi patron al televiziunii România Tv), a dezvăluit câteva dintre intenţiile şi non intenţiile sale, legate de reglementările în domeniul securităţii naţionale care se prevăd la orizont.

Referitor la proiectul de lege anunţat de Ghiţă în vară, prin care cartelele pre-pay urmau să fie vândute doar însoţite de actul de identitate, senatorul PSD a anunţat că a renunţat să depună în nume propriu acest proiect, deoarece a stârnit "prea multe pasiuni." În consecinţă, Ghiţă a decis să-şi "subsumeze" eforturile cu cele ale colegilor săi din comisia de control a SRI, pentru a pune la punct un pachet de legi al securităţii naţionale care să adapteze legislaţia româneasca în domeniu "cu noile pericole existente în lume".

Deputatul PSD susţine că România este în acest moment descoperită complet în faţa unor atacuri cibernetice şi de aceea e nevoie de o nouă legislaţie, informează pesurse.ro

Noul pachet de legi ar putea ajunge pe masa Parlamentului abia "după lămurirea discuţiei cu Constituţia", pentru a nu pune căruţa în faţa boilor, a mai precizat Ghiţă.

Deputatul, care îşi anunţase în vară iniţiativa de a redacta un proiect de lege care să impună monitorizarea cartelelor prepay astfel încât să se poată lupta eficient atât împotriva teroriştilor (care, se ştie, folosesc în genere cartele prepay) cât şi asupra infracţionalităţii în genere, dânsul afirmând că România este ameninţată de pericole năpraznice, precum mutarea "prostituatelor din discoteca de la Mizil pe Facebook", nu a menţionat ce resurse financiare va folosi SRI-ul pentru a pune la punct programele de securizarea a cyberspaţiului gândite de el.

Joi, la ieşirea de la comisia de specialitate pentru Buget, George Maior, şeful SRI, declara că bugetul pe care i-l alocă Guvernul nu va acoperi nici 14% din necesităţile serviciului din subordinea lui: "Ponderea bugetului SRI în PIB a scăzut faţă de anul trecut, de la 0,18% cât reprezenta în 2013 la 0,17%".

"Şi aici mă refer la aspecte legate de continuarea unor programe de informatizare şi IT în legătură cu noua sarcină a Serviciului legată de apărarea cibernetică şi securitatea cibernetică a României, o nouă dimensiune a riscurilor la adresa securităţii naţionale pe care o resimţim în plan internaţional foarte acut în ultimii ani", a subliniat directorul SRI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne