Sătenii din sudul Chinei au distrus o centrală electrică

Patru săteni folosesc stâlpi de lemn pentru a sparge birourile Uzinei Electrice Nanshan de pe râul Weijiang în oraşul Guilin, China, 18 noiembrie 2013
Patru săteni folosesc stâlpi de lemn pentru a sparge birourile Uzinei Electrice Nanshan de pe râul Weijiang în oraşul Guilin, China, 18 noiembrie 2013 (tieba.baidu.com)

La data de 18 noiembrie, peste o sută de săteni din localitatea de pe malurile râului Weijiang au spart birourile, calculatoarele şi dormitoarele Centralei Nanshan, după ce au aflat că proiectul merge înainte în ciuda opunerii localnicilor, a relatat site-ul Revoluţia Chineză de Iasomie, un site fondat de activişti prodemocraţie, care raportează despre activităţile referitoare la drepturile omului în China.

15.000 de oameni ce locuiesc în aval, de-a lungul râului Weijiang în oraşul Guilin, provincia sudică Guangxi, au depus eforturi pentru a opri proiectul centralei de mai bine de 11 ani încoace, din 2002, când proiectul a fost aprobat pentru prima dată.

Ei susţin că îngrijorările lor cu privire la impactul centralei asupra mediului local şi asupra vieţii lor, au fost ignorate de către autorităţile locale, iar apelurile şi protestele făcute de ei nu au fost raportate de către mass-media din China.

Rapoartele despre violenţa la Centrala electrică Nanshan au estimat în mod diferit numărul de oameni care a participat. Un localnic a relatat că ar fi fost implicaţi între 400 şi 500 de localnici.

"Scopul pentru care am mers acolo (la centrala Nanshan- n.r) a fost să-i convingem să nu înceapă proiectul şi să îndepărteze echipamentul de la faţa locului până vom ajunge la un acord", a declarat un localnic pe nume Yang pentru ziarul Epoch Times într-un interviu telefonic. "Dar niciun reprezentant de-al lor nu a vrut să iasă afară şi să negocieze cu noi. Localnicii au fost foarte supăraţi că nu au dreptul să-şi protejeze viaţa".

Unii au afirmat pe internet că distrugerea centralei a fost singura modalitate de a căuta o soluţie, după ce au epuizat toate metodele obişnuite şi nu au primit niciun răspuns satisfăcător.

"Ce altceva putem face pentru a-i opri, decât să le distrugem clădirea?" a postat pe cineva cu pseudonimul Naiwa Dadi şi care s-a identificat ca fiind un localnic. "Există vreun oficial, de orice nivel, care să fi vorbit pentru noi? Oficialii locali au fost de acord să lanseze proiectul centralei electrice deoarece fuseseră mituiţi."

"Sper ca acest incident să poată sensibiliza. Numai dacă mass-media raportează despre asta, avem o şansă de a-i opri", a adăugat Naiwa Dadi.

Buzdugane

Spre surpriza lor, localnicii au găsit 24 de buzdugane din metal cu multe cuie mari ascuţite la unul dintre capete, sub paturi, în dormitoarele personalului de la baza centralei.

Aceste buzdugane i-au înfuriat pe săteni, care cred că armele au fost pregătite pentru a fi folosite împotriva lor.

"Am găsit multe arme în dormitoarele personalului", a declarat Yang. "Se pare că erau pregătiţi să ne înfrunte. Oamenii au fost înfuriaţi de acest lucru şi le-au distrus dormitoarele.

Au pregătit atâtea arme urâte. Aceşti constructori sunt nişte bandiţi!" a remarcat internautul yzy5122262.

Scrisoare deschisă

Douăsprezece comitete de săteni din bazinul râului Weijiang au scris o scrisoare deschisă în decembrie 2010, cerând ca proiectul centralei electrice să fie oprit.

Scrisoarea deschisă arată că 15.000 de locuitori au lucrat pământul din zona bazinului hidrografic Weijiang de generaţii, şi râul este sursa lor majoră de apă pentru agricultură şi viaţa de zi cu zi. Oamenii de acolo numesc râul Weijiang "râul mamă", au relatat localnicii.

Centrala electrică Nanshan şi barajul, astfel cum sunt planificate, vor forma un bazin, iar localnicii susţin că astfel le va fi blocat accesul la râu.

Potrivit scrisorii deschise, atunci când oficialii locali au aprobat proiectul, aceştia au afirmat: "Nu sunt mulţi oameni care locuiesc în apropierea râului Weijiang. Prin urmare, construirea unui bazin nu va avea un impact prea mare". Scrisoarea a catalogat această afirmaţie ca fiind o minciună şi a afirmat că declaraţia i-a înfuriat foarte mult pe localnici.

În scrisoarea deschisă a sătenilor se afirmă: "Implorăm toate comitetele de partid şi autorităţile, de la toate nivelurile să nu sacrifice mediul înconjurător şi modul de viaţă al oamenilor pentru o creştere economică care ne jefuieşte! Nu faceţi astfel de lucruri rele care sacrifică vieţile urmaşilor noştri!"

Cu consemnarea lui Gu Qinger