Parlamentarii iranieni vor să blocheze tratativele nucleare

Parada militară anuală din Iran, 22 septembrie 2013.
Parada militară anuală din Iran, 22 septembrie 2013. (ATTA KENARE / AFP / Getty Images)

Parlamentarii iranieni, care pun sub semnul întrebării un posibil acord nuclear cu puterile mondiale, caută să blocheze concesiile care ar putea fi oferite de Teheran în schimbul relaxării sancţiunilor occidentale, scrie marţi Fox News.

Efortul, mai mult simbolic, are loc în ajunul negocierilor de la Geneva, şi arată adâncirea disputelor interne ale Iranului. Este neclar dacă se vor strânge suficiente semnături pentru un vot în Parlament, ale cărui rezultate vor trebui, de asemenea, să primească aprobare de la clericii din conducere.

Cu toate acestea, liderul suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei, a susţinut discuţiile nucleare.

Deputatul conservator Fatemeh Alia a fost citat marţi de agenţia de ştiri semioficială Mehr spunând că ea şi colegii săi parlamentari caută să facă un proiect de lege de urgenţă pentru a opri guvernul să accepte suspendarea îmbogăţirii uraniului la cel mai înalt nivel recunoscut de Iran şi îngheţarea lucrărilor planificate la un reactor de apă grea.

Negocierile de la Geneva, blocate de francezi

Franţa, care a blocat recent acordul internaţional pe tema dosarului nuclear Iranian, etichetându-l drept "un acord pentru fraieri", a anunţat duminică patru condiţii obligatorii pentru semnarea unui "acord preliminar" la următoarea rundă de discuţii de la Geneva între membrii G 5+1 (Rusia, SUA, Franţa, Marea Britanie, China, Marea Britanie şi Germania) şi Iran, informează Le Monde.

Condiţiile francezilor: Toate instalaţiile nucleare ale Iranului să fie plasate imediat sub control internaţional. Să se suspende activităţile de îmbogăţire a uraniului la 20%. Iranul să-şi reducă stocurile de uraniu iar regimul de la Teheran să sisteze construcţia centralei nucleare de la Arak, a informat preşedintele francez la conferinţa de presă comună cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu.

Negocierile de la Geneva se vor relua miercuri 20 noiembrie. Ministrul de Externe Rus, Serghei Lavrov, a declarat că se aşteaptă la rezultate bune, toate divergenţele fundamentale între ţările participante fiind rezolvate deja, avertizând însă că nu crede că încercările de a pune condiţii suplimentare Iranului vor avea rolul de a "contribui" la semnarea unui acord.

"Iranul negociază de mult timp, fără să se înregistreze însă progrese şi trebuie să găsim o cale de a ieşi din această situaţie", a declarat preşedintele francez Francois Hollande.

Premierul israelian consideră că "acordul care se discută la Geneva nu este un acord bun, este un acord rău, un acord periculos" a insistat Netanyahu. "Acordul de vis pentru Iran este un coşmar pentru restul lumii".

"În privinţa Iranului, există mai mult decât cele două opţiuni: un acord sau războiul. Există şi o a treia opţiune: continuarea presiunilor prin sancţiuni. Un acord inadecvat în domeniul nuclear poate conduce la a doua opţiune, la un rezultat nedorit", a declarat în repetate rânduri premierul israelian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe