Noul război robotizat dus de Israel (Video)

Marş anti-Israel pe străzile din Gaza, 13 noiembrie 2013.
Marş anti-Israel pe străzile din Gaza, 13 noiembrie 2013. (MAHMUD HAMS / AFP / Getty Images)

Forţele de Apărare israeliene au decis, ca măsură de securitate, să nu mai staţioneze trupe în 22 de comunităţi de-a lungul graniţelor de nord şi de sud, locul acestora fiind luat de sisteme robotizate de apărare, scrie joi Israel Homeland Security (IHLS).

Oficialii armatei spun că decizia este bazată pe eficienţă, nu pe preocupările de ordin bugetar. A fost nevoie de aproape 100 de soldaţi, în schimburi, pentru a păzi nouă comunităţi în nord şi 13 la graniţa cu Fâşia Gaza şi Egipt. Armata susţine că poate implementa măsuri de securitate mai eficiente - cum ar fi punctele de observare şi patrulare. Acest vehicul robotizat, automat, numit Amstaff, este deja utilizat pentru a asigura securitatea în oraşul israelian Nahal Oz.

"Avem nevoie să ducem o viaţă normală", a declarat un rezident din kibbutz într-un interviu pentru NBC News. "Avem nevoie să găsim noi modalităţi care să ne asigure securitatea" - cum ar fi înlocuirea militarilor cu vehiculul robotizat auto Amstaff. Vehiculul este controlat de la distanţă şi poate patrula gardul kibbutz-ului 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, fără somn şi fără să se plângă.

"Aceasta este o soluţie bună pentru un prim răspuns", a declarat Amos Goren, care a realizat sistemul. "În acest vehicul am instalat camere cu vedere nocturnă, un proiector de lumină puternic şi un difuzor, care va înlocui o mulţime de forţă de muncă şi va salva bani. "Amstaff este acum într-un proces de testare şi este văzut de către membrii oraşului doar ca o soluţie parţială".

"Noi suntem o comunitate puternică şi vom reuşi", a declarat un rezident din Oz Nahal, "dar nu pot decât să sper că acum, în timp ce vorbim, un terorist nu sapă un tunel pe sub noi şi va apare în mijlocul kibbutz-ului începând să tragă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe