Iran: O sută de zile de preşedinţie pentru Rohani şi o mie de zile de detenţie pentru rivalul său Moussavi

Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani.
Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani. (ATTA KENARE / AFP / Getty Images)

Aniversarea a o sută de zile de la venirea la preşedinţia Iranului a lui Hassan Rohani coincide cu cele o mie de zile de detenţie în arest la domiciliu ale rivalului său, Mir Hussein Moussavi, şi ale soţiei acestuia, Zahra Rahnavar, notează joi ziarul ABC.

Ce doi soţi, alături de clericul reformist Mehdi Kerrubi, aflat şi el în arest la domiciliu, au participat la 'mişcarea verde' - valul de proteste provocat de alegerile prezidenţiale din 2009 în care Mahmoud Ahmadinejad s-a impus - potrivit reformiştilor - în mod fraudulos.

Străzile s-au colorat atunci în verde, culoarea folosită de Moussavi în campania electorală. Liderii 'mişcării verzi' nu au beneficiat însă de amnistierea de care s-au bucurat, în primele luni de mandat ale lui Rohani, deţinuţi importanţi, precum avocata Nasrin Sotudeh.

'Continuarea arestului la domiciliu al acestor figuri ale opoziţiei este un indice al represiunii şi intoleranţei autorităţilor împotriva vocilor de deschidere a Iranului', a denunţat directoarea pentru Orientul Mijlociu a Human Rights Watch (HRW), Sarah Leah Whitson.

HRW a cerut guvernului iranian punerea în libertate a celor trei lideri asupra cărora nu există deocamdată nicio acuzaţie oficială, dar care sunt obligaţi să rămână în arest la domiciliu pentru incitare la mobilizare împotriva regimului.

Revolta din 2009 a fost reprimată în mod violent şi a provocat arestarea şi fuga în străinătate a mii de persoane. După obţinerea majorităţii la urne, Rohani şi-a anunţat intenţia de a deschide porţile ţării celor care au fost nevoiţi să plece din motive politice, înainte şi mai ales după protestele din 2009. Dar, aşa cum s-a întâmplat şi cu redresarea economiei, este o altă promisiune care trebuie să mai aştepte.

Consultat săptămâna aceasta în legătură cu cazul liderilor reformişti aflaţi în arest, ministrul informaţiilor şi actual procuror general al statului, Mohseni-Ejei, a vrut să tranşeze dezbaterea privind posibila lor punere în libertate, afirmând că aceştia 'au comis o crimă şi au afectat sistemul, ţara şi poporul'. 'Deocamdată nu există schimbări privind pedeapsa', a conchis el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe