John Kerry îndeamnă Congresul la precauţie în problema iraniană

John Kerry, 4 martie 2013
John Kerry, 4 martie 2013 (JACQUELYN MARTIN / AFP / Getty Images)
P. P.
14.11.2013

În timpul şedinţei de miercurii din Congresul SUA, secretarul de stat John Kerry a cerut din nou aleşilor să nu înăsprească sancţiunile asupra Iranului şi astfel să menţină posibilitatea unui răspuns pozitiv din partea acestuia în privinţa negocierilor cu grupul G5 + 1 de la Geneva, privind dosarul nuclear.

Înaintea unei întâlniri private a senatorilor membri în comisia bancară, şeful diplomaţiei americane, John Kerry, a cerut celor prezenţi să ”se calmeze, să se uite cu atenţie la ce se poate realiza şi la care este realitatea”.

„Există o pauză pentru că este o propunere dură”, a atenţionat Kerry, care a adăugat mai apoi că „dacă aceasta nu va funcţiona, ne rezervăm dreptul de a întări sancţiunile (...) şi ne rezervăm şi opţiunea militară”, conform Mediafax.

„Dacă nu ar fi dură, de ce nu ar fi acceptat-o deja Iranul?”, a întrebat Kerry.
Fragilitatea în care se află problema nucleară iraniană atrage de la sine multă răbdare şi precauţie, a explicat Kerry în faţa jurnaliştilor.

„Dacă Congresul va impune unilateral noi sancţiuni, aceasta ar putea distruge calea negocierilor, le-ar opri şi ar spulbera orice reuşită”, a declarat acesta, citat de Mediafax.

În iulie 2013, congresul american a promulgat un proiect de lege foarte dur pentru Iran, care impune sancţiuni economice majore, precum introducerea pe lista neagră a întregii industrii de automobile din Iran, iar acum este momentul ca Senatul să aducă noi schimbări pentru a întâmpina armonizarea celor două versiuni.

Negocierile privind programul iranian sunt suspendate până la data de 20 noiembrie atunci când Teheranul se va întâlni cu cele şase puteri ale lumii pentru a finaliza propunerile înaintate la summitul de pe 9 noiembrie, de la Geneva.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama şi omologul său francez, Francois Hollande au discutat telefonic şi au ”confirmat împreună deplina lor susţinere pentru textul elaborat de grupul E3 + 3 (Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania) la 9 noiembrie, care constituie baza unui acord serios, solid şi credibil. Este acum rândul Iranului de a veni cu un răspuns pozitiv”, informează diplomaţia franceză, citată de Mediafax.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor