Iranul acuză puterile occidentale de eşecul negocierilor de la Geneva

Imagine din interiorul reactorului nuclear de la Bushehr, Iran, august 2012 (HAMED MALEKPOUR / AFP / Getty Images)
Flori Mladin
13.11.2013

Ministrul de externe al Iranului a afirmat că eşecul pentru încheierea unui acord în ce priveşte programul său nuclear se datorează diviziunii care există între puterile occidentale.

Mohammad Javad Zarif a respins opinia secretarului de stat american John Kerry, conform căreia Iranul a fost în imposibilitatea de a accepta acordul "în acel moment", informează televiziunea iraniană Alalam. Oficialul iranian părea că dă vina pe Franţa pentru eşecul proiectului.

Conform informaţiilor, cele mai recente discuţii au eşuat din cauza Franţei, care a vrut să pună restricţii severe asupra reactorului cu apă grea care se construieşte la Arak, alte ţări susţinând că perseverenţa guvernului iranian de a nu recunoaşte oficial "dreptul" de îmbogăţire a uraniului a fost obstacolul principal.

Cu ocazia vizitei întreprinse luni la Abu Dhabi, secretarul de stat american John Kerry a declarat reporterilor, că P5 + 1 a fost "unit sâmbătă, când am prezentat propunerea noastră iranienilor".

"Francezii au semnat pe ea, noi am semnat pe ea, şi toată lumea a fost de acord că a fost o propunere corectă", a adăugat Kerry, citat de Alalam. "Iranul nu a putut lua o decizie în acel moment."

Mai târziu, ministrul de Externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif i-a răspuns lui John Kerry într-o postare pe Twitter: "Nimic nu poate schimba ceea ce s-a întâmplat în 5 + 1 la Geneva, de joi de la ora 18 până sâmbătă la ora 17:45. Dar poate eroda şi mai mult încrederea", a spus oficialul iranian.

Conform postării pe Twitter, ministrul de Externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif s-ar fi referit la declaraţia omologului său francez Laurent Fabius, care în dimineaţa zilei de vineri a avertizat într-o declaraţie că ţara sa a vrut un "acord credibil". După discuţii, Fabius a declarat la Radio France Internaţional că Parisul nu ar putea accepta "jocul prostului", informează Alalam.

O sursă din Ministerul rus de Externe, citată de agenţia de ştiri Interfax, a declarat marţi, că eşecul de la Geneva "nu este vina Iranului". "Iranul a fost fericit în ceea ce priveşte proiectul de document comun, dar din moment ce o decizie în cadrul negocierilor este aprobată prin consens, a fost imposibil să se ajungă la un acord final".

Ministrul de Externe al Iranului consideră totuşi că există perspectiva unui progres.

"Ne-am angajat la un angajament constructiv. Interacţiuni de pe picior de egalitate pentru a atinge obiectivele comune", a notat ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif.

Secretarul de stat american John Kerry a declarat pentru BBC că negociatorii au fost "foarte, foarte aproape de ... extrem de aproape" de a încheia un acord.

"Cred că am fost separaţi de patru sau cinci formule diferite de un anumit concept", a menţionat Kerry pentru BBC.

Reprezentanţii Iranului şi al aşa-numitului grup al marilor puteri, P 5 + 1 - SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia şi China, plus Germania - se vor întâlni din nou la 20 noiembrie.

Iranul susţine că programul său nuclear este folosit numai în scopuri paşnice, însă puterile mondiale bănuiesc că se urmăreşte producerea de arme nucleare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor