Gorbaciov: Lumea se află în pragul unui nou Război Rece. Unii chiar spun că a început deja

Fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov.
Fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov. (ANDREY SMIRNOV / AFP / Getty Images)

Tensiunile dintre marile puteri au împins lumea mai aproape de un nou Război Rece, a avertizat sâmbătă fostul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, în cadrul festivităţilor care marchează 25 de ani de la demolarea Zidului Berlinului, relatează Fox News.

"Lumea se află în pragul unui nou Război Rece. Unii chiar spun că a început deja. În ultimele luni, încrederea s-a rupt. Să ne amintim că nu poate exista securitate în Europa fără parteneriatul germano-rus", a precizat Gorbaciov, făcând refere la situaţia din Ucraina.

Fostul lider, în vârstă de 83 de ani, a declarat ulterior, în cadrul unui interviu pentru radioteleviziunea elveţiană, că "se încearcă să fim atraşi într-un nou Război Rece. Vedem noi ziduri. În Ucraina vor să sape o prăpastie enormă".

"Pericolul este în continuare prezent. Ei cred că au câştigat Războiul Rece. Nu există un învingător, toată lumea a câştigat. Dar, în prezent, ei vor să înceapă o nouă cursă a înarmării", a adăugat Gorbaciov, fără să specifice exact cine sunt "ei".