Grecia încearcă cu disperare să formeze un guvern

Preşedintele grec Karolos Papoulias sosind pe 13 mai 2012 la o întâlnire cu liderii primelor trei partide politice din Grecia. (Angelos Tzortzinis / AFP / GettyImages)
Jasper Fakkert
15.05.2012

Preşedintele grec Karolos Papoulias a început duminică negocierile cu partidele politice mai mici, în speranţa găsirii unui sprijin suficient pentru a forma un guvern de coaliţie.

Acţiunea a venit după ce Papoulias nu a reuşit sâmbătă să convingă cele trei partide mai mari dintr-un parlament fragmentat să formeze o coaliţie, punând în pericol acordul economic deja instabil al ţării şi crescând posibilitatea ca grecii să mai voteze o dată.

Cele două partide tradiţionale ale Greciei, Noua Democraţie (ND) şi PASOK, care au terminat pe primul, respectiv al treilea loc în alegerile de pe 6 mai, împreună cu Stânga Democrată, au fost dispuşi să intre într-o coaliţie. Cu toate acestea, partidul care a ieşit pe locul al doilea, SYRIZA, a refuzat să adere la blocul care intenţionează să menţină în zona euro ţara înglobată în datorii, chiar dacă celelalte partide au promis să schimbe major acordul cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană.

Alexis Tsipras, liderul partidului de extremă stânga SYRIZA, doreşte ca orice guvern nou să respingă măsurile de austeritate pe care le-a acceptat Grecia pentru a primi următoarele tranşe de împrumut.

Primirea împrumutului este esenţială pentru că Grecia să îşi poată plăti creditorii. Dacă nu reuşeşte să facă acest lucru, ţara va intra probabil în nerespectarea obligaţiilor de plată asupra datoriilor sale.

Alte patru partide au câştigat locuri suficiente în alegeri, pentru a avea locuri în parlament, şi acum sunt consultate.

În timpul alegerilor de pe 6 mai, mulţi alegători au abandonat cele două partide principale şi au votat în schimb pentru mai multe partide mici sau nou formate, care se opun măsurilor de austeritate.

"Grecia nu va mai primi nici un ajutor financiar dacă nu respectă acordul de salvare aprobat," a fost citat Jens Weidmann, oficial al Băncii Centrale Europene şi şeful Bundesbank din Germania, de Athens News.

"Pentru Grecia, consecinţele vor fi mult mai grave decât pentru restul zonei euro", a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor