Grevă la Malul Mării: „Portul Constanţa, independent faţă de republica baronilor locali”

Portul Constanţa
Portul Constanţa (Epoch Times România)

Aproximativ 300 de sindicalişti protestează luni, în faţa Portului Constanţa, faţă de decizia premierului Victor Ponta de a-i ceda portul Constanţa edilului Radu Mazăre. Liderii de sindicat din Portul Constanţa au anunţat că angajaţii din port vor întrerupe lucrul trei zile la rând, timp de două ore.

"Prin proiectul unei Hotărâri de Guvern care este trimisă spre avizare, Victor Viorel vrea să transfere către clanul de la malul mării 13% din acţiunile statului, ceea ce înseamnă că domnul Mazăre va deţine 33% din acţiuni, iar statul român pierde pachetul majoritar ajungând la 47%”, a declarat recent preşedintele Traian Băsescu, revoltat de faptul că Portul, un obiectiv strategic NATO şi de interes naţional, va ajunge pe mâinile lui „Măzărică, clovnul naţional”, decizie ce pune în pericol securitatea naţională în contextul tensionat din regiune.

Premierul Ponta a anunţat săptămâna trecută că în curând vor fi listate pe bursă încă 15% din acţiunile deţinute de stat la compania care administrează portul, ceea ce ar înseamnă că Ministerul Transporturilor va rămâne cu 32%, iar Primăria Constanţa va deveni atunci acţionar majoritar cu 33%, moment în care toate deciziile legate de port vor fi luate după bunul plac al primarului Radu Mazăre.

Edilul Constanţei şi-a exprimat deja nemulţumirea faţă de cum merg lucrurile în port şi a anunţat schimbări.

"Sunt anumite sindicate ai oamenilor care lucrează la firmele milionarilor din port şi sigur care se împotrivesc. Aţi văzut că se împotrivesc pe absolut toate căile. Însă portul este mare, în port lucrează 30.000 de oameni, sunt foarte mulţi operatori care nu au nicio problemă şi care chiar doresc acest transfer şi o transparentizare a portului. (...) Pe mine mă interesează să crească locurile de muncă şi să crească traficul, pe dumnealor, cei care sunt apropiaţi de Băsescu, îi interesează să-şi păstreze monopolul şi să plătească aproape nimic la stat. Şi ştiţi că a învăţat deja toată România, ştiu cât plătesc aceşti operatori la stat, ştiu că a fost dată o Ordonanţă de Guvern specială pentru ei ca să menţină preţurile de acum 20 de ani şi se bat pe toate căile", declarat săptămâna trecută Radu Mazăre.

Angajaţii din port se tem pentru locurile lor de muncă, şi denunţă faptul că Radu Mazăre mărirea taxelor pentru operatori anunţată de edil.

Gabriel Comănescu, preşedinte GSP şi vicepreşedinte al Asociaţiei Române a Exportatorilor, a precizat că Radu Mazăre dezinformează opinia publică susţinând că operatorii portuari beneficiază de chirii de 0,02 euro/mp şi că aceste chirii nu au mai fost majorate de 20 de ani. Acesta a explicat că majorarea tarifelor portuare ar duce la majorarea costurilor de operare, având ca urmări diminuarea traficului de mărfuri, care reprezintă principala sursă de venituri a Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa. În consecinţă, această decizie va duce la imposibilitatea de plată a salariilor şi, implicit, la disponibilizări.

Oamenii au anunţat că suspendă lucrul timp de două ore timp de trei zile la rând, adăugând că au ales acest moment pentru că este ultima săptămână din campania electorală. Aceştia au declarat că protestele urmează să continue după alegerile europarlamentare din 25 mai.

Mircea Burlacu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare a precizat că în cazul în care acţiunile de protest nu vor determina oficialii să renunţe, sunt hotărâţi să recurgă în ultimă instanţă la oprirea lucrului în Portul Constanţa.

Potrivit Realitatea.net, în timp ce fluieră şi suflă în vuvuzele, pe pancartele oamenilor apar mesaje precum: "Portul Constanţa rămâne la patria mamă", "Portul Constanţa, obiectiv strategic naţional, nu sambadrom local", "Portul Constanţa este închis cu vaporul pentru baronii locali", "Jos labele de pe port", "Portul Constanţa, independent faţă de republica baronilor locali". Totodată, angajaţii din port au adus câteva utilaje în faţa sediului Administraţiei Porturilor Maritime.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare, Mircea Burlac, a declarat că este posibil ca în cursul acestei zile să aibe loc o întâlnire cu Radu Mazăre, dar a adăugat că nu ştie ce ar putea negocia cu acesta, în contextul în care revendicarea ca portul să rămână la stat nu este negociabilă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne