Băsescu: Să ia Măzărică, clovnul naţional, Portul Constanţa, să facă ce vrea acolo, este un dispreţ pentru interesul naţional

Traian Băsescu
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat sâmbătă, în cadrul dezbaterii cu tema "Statul de drept şi lupta împotriva corupţiei", organizată de Fundaţia Mişcarea Populară din Alba Iulia, că decizia premierului Victor Ponta de a-i ceda portul Constanţa edilului Radu Mazăre, "clovnul naţional", reprezintă un "un element de dispreţ pentru interesul naţional".

"Dacă vom utiliza trusturile media să slăbim coeziunea naţiunii, dacă vom utiliza ciocoii să forţăm decizii politice favorabile în justiţie, dacă nu vom ţine cont să accelerăm procesele de integrare în Uniunea Europeană, adică intrarea în Schengen, care eu sper să nu-mi termin mandatul şi e un obiectiv fundamental, pe care îl mai am, să fim în Schengen până îmi termin mandatul... deci să intrăm în zona Euro. Cu cât mai integraţi, cu atât riscurile sunt mai mici. Dar, trebuie să avem grijă de menţinerea coeziunii naţiunii şi de neacceptarea influenţei grupurilor de ciocoi asupra deciziei politice ca, spre exemplu, să-i dai Portul Constanţa lui Mazăre. Ăsta-i un element de dispreţ pentru interesul naţional. Nu am niciun dubiu. Un port care face investiţii de 500 de milioane în ultimul an să-l ia Măzărică (Radu Mazăre - n.r.), clovnul naţional, să facă ce vrea acolo. Nu se poate, e ca şi când ai da Otopeniul la oraşul Otopeni pentru exploatare", a declarat Traian Băsescu, citat de Mediafax.

Portul Constanţa este administrat, în prezent, de o companie deţinută în proporţie de 60% de Ministerul Transporturilor, 20% de Fondul Proprietatea şi 20% de Consiliul Local Constanţa.

Cum ajunge Mazăre să controleze Portul

La ultima sa vizită la Constanţa, premierul a susţinut că este normal ca locuitorii din Constanţa să "aibă un cuvânt de spus, o participare" în administrarea Portului, în acest sens fiind realizat şi un proiect de Hotărâre de Guvern prin care se pregătesc unele acţiuni, cu titlu gratuit, în proprietatea Consiliului Local Constanţa.

"Prin proiectul unei Hotărâri de Guvern care este trimisă spre avizare, Victor Viorel vrea să transfere către clanul de la malul mării 13% din acţiunile statului, ceea ce înseamnă că domnul Mazăre va deţine 33% din acţiuni, iar statul român pierde pachetul majoritar ajungând la 47%. Acest lucru este interzis de legislaţia în vigoare. Portul Constanţa e declarat prin acte normative o infrastructură strategică. Se precizează: Nu există transfer gratuit de acţiuni şi nu se poate pierde pachetul majoritar", a declarat săptămâna trecută preşedintele Traian Băsescu, subliniind că acest lucru constituie "o ilegalitate majoră".

În replică, luni, premierul Victor Ponta a precizat că şeful statului are de fapt interese personale în Portul Constanţa şi nu vrea eliminarea corupţiei din acea zonă, pentru a proteja firmele care l-au ajutat în prezent şi a nu răspunde pentru neregulile săvârşite ca ministru.

"Constanţa este o altă discuţie, acolo lucrurile sunt foarte clare, mai puţin clare sunt pentru cei care fac politică şi care au interese private şi ilegale. În Constanţa, de ani de zile, acolo este un grup mafiot care a fost sprijinit de fostul ministru al Transporturilor şi actual preşedinte", a adăugat premierul Ponta.

Premierul Ponta a declarat sâmbăta trecută că în curând vor fi listate pe bursă încă 15% din acţiunile deţinute de stat la compania care administrează portul. În concluzie, dacă se va face transferul a 13% din acţiuni, Ministerul Transporturilor va rămâne cu 47%, Primăria Constanţa cu 33% şi Fondul Proprietatea 20%. În contextul în care Guvernul vrea să listeze pe bursă 15% din acţiunile statului, Ministerul Transporturilor va rămâne cu 32%, iar Primăria Constanţa va deveni atunci acţionar majoritar cu 33%, moment în care toate deciziile legate de port vor fi luate după bunul plac al primarului Radu Mazăre.

Un alt pericol, menţionat de şeful statului, este acela că Fondul Proprietatea poate să îşi vândă procentele şi să pună statul român în dificultate atunci când are de derulat operaţiuni de securitate naţională prin Portul Constanţa.

Şeful statului a făcut un apel public la cei care trebuie să avizeze această hotărâre: "Fac un apel public la cei care trebuie să avizeze această hotărâre. Nu luaţi ca pe o ameninţare, îi atenţionez că foarte probabil vor trebui să răspundă în faţa legii, riscul este foarte mare. Fondul Proprietatea poate să îşi vândă procentele şi să pună statul român în dificultate atunci când are de derulat operaţiuni de securitate naţională prin Portul Constanţa. Am atins acest subiect ca un avertisment la cei care vor fi împinşi să semneze. Vă asigur că se va face următorul joc, vor fi delegaţi secretarii de stat. Ilegalitatea e majoră şi sfatul meu este să nu semneze. Eventual, să îl lase pe Ponta să semneze singur".

Portul Constanţa - obiectiv strategic NATO

"În contextul crizei din Ucraina şi a instabilităţii din regiune, domnul Mazăre primeşte, cu titlu gratuit, 13% din acţiunile unui port care este obiectiv strategic NATO. Este o hoţie care are loc chiar sub privirile noastre, care pune în pericol securitatea naţională. Portul Constanţa nu este circ şi sub nicio formă nu-l putem lăsa să cadă pradă intereselor financiare şi electorale. Ponta s-a suit în carul alegoric al baronilor PSD şi nu-l mai dă nimeni jos de acolo", a declarat recent Mihai Răzvan Ungureanu, preşedintele Forţei Civice.

MRU a precizat că fostul ministru liberal al Transporturilor, Ramona Mănescu, care s-a opus vehement acestui transfer, a ignorat presiunile PSD-ului, dar prin sosirea la conducerea ministerului a lui Dan Şova se aranjează în prezent toate tranzacţiile ilegale şi se urmăreşte căpuşarea unui obiectiv de interes naţional.

"De unde găsesc Mazăre şi Consiliul Local bani pentru a susţine noile acţiuni? Mai urmează şi listarea la bursă a 1/3 din acţiunile Portului şi astfel se deschide oportunitatea achiziţionării acestora de orice firmă cu un potenţial financiar consistent, eventual firme apropiate lui Radu Mazăre", a mai comentat acesta, adăugând că Portul Constanţa va ajunge portul privat al primarului Radu Mazăre.

Liberalii ameninţă cu atacarea hotărârii de Guvern la CCR

Liberalii au anunţat deja că vor ataca la Curtea Constituţională o eventuală Hotărâre de Guvern privind transferul a încă 13% din acţiunile Portului Constanţa la Consiliul Local, argumentând că acesta nu are resursele financiare de a susţine investiţiile în port.

Ramona Mănescu susţine că "este imposibil să creadă cineva că o primărie cu un buget de 130 milioane de euro şi un grad de îndatorare ce depăşeşte cu 25% nivelul maxim admis, poate manageria proiecte de miliarde de euro, atât cât valorează dezvoltarea Portului Constanţa în următorii ani. La fel, atunci când vorbim de cel mai mare port la Marea Neagră şi unul dintre cele mai mari porturi europene, poartă strategică pentru petrol, gaze, cereale, minereuri, dar şi mărfuri de larg consum de zeci de miliarde de euro, nimeni nu poate crede că o primărie, un primar şi cu atât mai puţin un partid pot reprezenta alegerea corectă de management. Aceste variante pot fi însă preferate de unii, când avem în vedere o evaziune ce atinge nivelul miliardelor de euro".

Fostul ministru al Transporturilor a subliniat în repetate rânduri că Portul Constanţa este un obiectiv strategic şi de interes naţional pentru România, importanţa sa strategică fiind una multiplă: economică, energetică, militară, de conectivitate. În opinia acesteia, statului român prin Ministerul Transporturilor este singurul capabil să contracareze interesele de moment, viziunile meschine şi parti-pris-urile unuia sau altuia.

Angajaţii din portul Constanţa se opun transferului

Liderii de sindicat din Portul Constanţa anunţă că angajaţii din port vor protesta săptămâna viitoare, de luni până miercuri, faţă de transferarea acţiunilor de la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime către Primăria Constanţa, urmând ca protestele să continue după alegerile europarlamentare din 25 mai. Liderul sindical Mircea Burlacu a precizat că operatorii portuari au avut recent o întâlnire cu ministrul Transporturilor, Dan Şova, căruia i-au cerut explicaţii în legătură cu motivul transferului de acţiuni, răspunsul lui Şova fiind că decizia este una politică.

Pe de altă parte, Radu Mazăre a declarat marţi că "sunt anumite sindicate ai oamenilor care lucrează la firmele milionarilor din port şi sigur care se împotrivesc. Aţi văzut că se împotrivesc pe absolut toate căile. Însă portul este mare, în port lucrează 30.000 de oameni, sunt foarte mulţi operatori care nu au nicio problemă şi care chiar doresc acest transfer şi o transparentizare a portului. (...) Pe mine mă interesează să crească locurile de muncă şi să crească traficul, pe dumnealor, cei care sunt apropiaţi de Băsescu, îi interesează să-şi păstreze monopolul şi să plătească aproape nimic la stat. Şi ştiţi că a învăţat deja toată România, ştiu cât plătesc aceşti operatori la stat, ştiu că a fost dată o Ordonanţă de Guvern specială pentru ei ca să menţină preţurile de acum 20 de ani şi se bat pe toate căile".

Omul de afaceri Gabriel Comănescu, preşedinte GSP şi vicepreşedinte al Asociaţiei Române a Exportatorilor, a precizat că Radu Mazăre dezinformează opinia publică susţinând că operatorii portuari beneficiază de chirii de 0,02 euro/mp şi că aceste chirii nu au mai fost majorate de 20 de ani. Acesta a explicat că majorarea tarifelor portuare ar duce la majorarea costurilor de operare, având ca urmări diminuarea traficului de mărfuri, care reprezintă principala sursă de venituri a Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa.

Comănescu susţine că primarul Radu Mazăre încearcă să creeze o confuzie în rândul cetăţenilor, afirmând că locuitorii municipiului vor continua să plătească un preţ mare la gigacalorie dacă nu trec aceste acţiuni la autoritatea locală.

"În discursurile sale vădit calomnioase, primarul municipiului Constanţa creează intenţionat o confuzie generală în rândul opiniei publice, încercând să deturneze atenţia de la incapacitatea autorităţii locale de a asigura dezvoltarea municipiului şi de a realiza minimele măsuri de protecţie socială către o pseudo-problemă - justificarea neîntemeiată a intenţiei de preluare a unor participaţii suplimentare la APMC. Prin discursurile sale manipulatoare se creează aparenţa că locuitorii Constanţei vor continua să plătească un preţ mare la gigacalorie din cauza opoziţiei membrilor Organizaţiei Patronale, pe care îi numeşte peiorativ 'milionarii din port'. Se induce astfel şi ideea că locuitorii Constanţei nu vor putea beneficia de subvenţie tocmai pentru că aceşti 'milionari din port' se opun transferului de acţiuni", a precizat acesta.

"Considerăm că suntem îndreptăţiţi să credem că vehemenţa nejustificată a primarului Mazăre de a dobândi controlul asupra Portului Constanţa se poate explica prin faptul că acesta are un interes direct şi personal pe care noi nu-l cunoaştem", a fost concluzia lui Comănescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne