Gucci se retrage din Coaliţia Internaţională de Combatere a Contrafacerii

Gucci America se alătură altor branduri care au acuzat gigantul chinez de comerţ online Alibaba, că promovează şi scoate profit din vânzarea mărfurilor contrafăcute.

Gucci
Gucci (Captură web)

Filiala din SUA a brandului italian de genţi de mână şi articole de modă Gucci a decis să se retragă din Coaliţia Internaţională de Combatere a Contrafacerii, cu sediul la Washington D.C., după ce, în luna aprilie, agenţia a permis încorporarea gigantului chinez de comerţ electronic Alibaba.

Decizia luată de Gucci America se adaugă la cea a designerului din New York Michael Kors, care a părăsit agenţia, în 2014. Kors a declarat că Alibaba este "cel mai periculos şi dăunător adversar al nostru".

Casa de modă Gucci, care face parte în prezent din grupul francez de lux Kering, participă în calitate de reclamant - alături de alte mărci cunoscute ale grupului, cum ar fi Balenciaga - într-un proces împotriva gigantului online Alibaba la un tribunal federal din New York, proces intentat încă de acum un an, conform ziarului spaniol Republica.

Firmele din grupul Kering acuză Alibaba că promovează şi profită cu bună ştiinţă de produsele contrafăcute vândute pe portalurile lor de e-commerce, dar compania chineză a respins acuzaţiile ca fiind neîntemeiate.

Acesta nu este singurul caz dat publicităţii în care mărfurile chineze sunt contrafăcute sau nu respectă standardele. Este bine cunoscut cazul produselor Nestle care au fost retrase de pe piaţă după ce în conţinutul lor a fost detectată melamină. Melamina poate afecta grav sănătatea atunci când este consumată în cantităţi mari. Cel puţin 4 copii au murit în China şi peste 50 de mii au fost internaţi în spitale, din cauza consumului de lapte praf contaminat cu melamină, produs de una dintre cele mai mari companii de lapte din China.

Pe pieţele din China, se găsesc versiuni contrafăcute pentru orice fel de produs: există magazine cu falsuri de lux, electronice, bunuri de uz casnic, produse alimentare şi băuturi, certificate, documente oficiale, chitanţe, tricouri de fotbal şi chiar produse Apple falsificate.