Guvernele trebuie să pună capăt recoltării forţate de organe, declară David Matas, nominalizat pentru Premiul Nobel pentru Pace

David Matas, nominalizat pentru Premiul Nobel pentru Pace, la lansarea cărţii sale "Organele de Stat"
David Matas, nominalizat pentru Premiul Nobel pentru Pace, la lansarea cărţii sale "Organele de Stat" (Sonya Bryskine / The Epoch Times)

Vorbind la evenimentul de lansare a recentei sale cărţi Organele Statului, nominalizatul pentru Premiul Nobel pentru Pace, David Matas, afirma că guvernele lumii au responsabilitatea de a pune capăt practicii ilegale de recoltare forţată de organe ce se desfăşoară în China la ora actuală.

Dl. Matas s-a adresat membrilor Parlamentului de Stat NSW la data de 13 noiembrie. Matas, un renumit avocat de drepturile omului din Canada, este unul dintre cercetătorii de top în chestiunea abuzurilor de transplant, ceea ce el descrie drept cea mai mare formă a maleficului pe care lumea a putut să îl vadă în ultimii ani.

“Există multe lucruri pe care noi le putem face la nivel global. Trebuie să facem tot ce putem în jurisdicţiile noastre pentru a limita complicitatea în materie”, a precizat Matas în discursul său.

"Organele Statului" este o colecţie de eseuri de la chirurgi ce efectuează transplanturi, cadre medicale şi universitare. Noua carte urmează raportului original al dlui Matas referitor la recoltarea forţată de organe, publicat în anul 2006, precum şi cărţii sale intitulata “Recoltarea sângeroasă” publicată în 2009.

Jamie Parker, membru al Adunării Legislative NSW, a depus peste 10.000 de semnături pentru o petiţie care cerea urgent guvernului să ajute la oprirea recoltării ilegale şi forţate de organe din China. Petiţia cerea de asemenea guvernului NSW să interzică pregătirea doctorilor chinezi în transplanturi. O dezbatere parlamentară asupra chestiunii în cauză se va desfăşura în luna februarie, 2013.

Dl. Parker a citat două mari spitale din Queensland care au intrerupt programul de pregătire pentru doctorii chinezi în 2006, şi a afirmat că guvernul NSW ar trebui să facă la fel.

“Queensland are o politică foarte puternică în această privinţă…Ca cetăţeni ai NSW trebuie să vedem că doctorii chinezi în transplanturi nu se pregătesc aici”, a declarat dl.Parker.

Parker afirmă că problema comerţului cu organe în China poate afecta australienii care călătoresc acolo pentru operaţii rapide de transplant, o practică ce este cunoscută ca turism pentru transplant.

China este cel de-ai doilea centru de transplant ca mărime, după Statele Unite. Un articol publicat în Health Paper Net, în luna martie 2006 sugerează că au existat 90.000 de operaţii de transplanturi în perioada 1995 – 2005. În Australia s-au efectuat anual numai 900 de transplanturi, potrivit website-ului DonateLife.

În cartea "Organele Statului", dl.Matas citează dovada că în 2004 au avut loc în China cel puţin 10.000 de donaţii vii. Cifra a fost luată dintr-o prezentare făcută la Madrid de către viceministrul sănătăţii Huang Jiefu, în luna martie a anului 2010.

“Donaţii vii” este un termen ce defineşte practica de extirpare a unui organ de la o victimă încă în viaţă şi care nu este în moarte cerebrală. Organele luate de la surse vii cauzează o respingere minimă a ţesuturilor în receptor, declară dl.Matas.

În acelaşi timp, China nu are un sistem formal de donare de organe, întrucât cultura chineză nu crede în aceste metode.

“Atunci, de unde provin aceste organe?”, întreabă dl.Matas.

El descrie recoltarea forţată de organe din China ca pe un proces barbar de ucidere la comandă. Majoritatea organelor sunt extrase de la prizonieri, fără consimţământul din partea indivizilor respectivi sau din partea familiilor lor. Un prizonier preselectat va fi ucis în momentul în care tipul său de sânge corespunde datelor receptorului.

Falun Gong principala ţintă

Cercetările dlui Matas sugerează deasemenea că peste 90% din numărul total de transplanturi în China s-au făcut cu organe provenite de la prizonierii de conştiinţă practicanţii Falun Gong. Matas furnizează date care arată o creştere vertiginoasă a transplanturilor după anul 1999, anul în care a început persecuţia împotriva practicanţilor Falun Gong.

A obţine un transplant în câteva zile sau săptămâni înseamnă că oamenii sunt ucişi pentru organele lor. - David Matas.

Falun Gong, o practică spirituală antică ce cuprinde o serie de exerciţii precum şi o filozofie budistă-taoistă, a devenit ţinta persecuţiei începând din anul 1999. Amnesty International estimează că există zeci de mii de deţinuţi Falun Gong în lagăre de muncă forţată şi în închisori pe întreg cuprinsul Chinei.

Potrivit cifrelor oficiale din China, numai 78 de transplanturi de ficat au avut loc în decurs de 7 ani, în perioada 1991 – 1998. Dar în 1999, au avut loc 118 intervenţii chirurgicale, cu un număr în creştere de până la 3000 de operaţii numai în anul 2003, potrivit unui articol publicat în Oriental Organ Transplantation Center Net, la 5 noiembrie 2004.

Convorbirile telefonice directe cu spitalele din China, efectuate de către echipa de investigaţii a dlui Matas au dezvăluit că poate fi necesară numai o săptămână pentru a obţine un organ în China, inclusiv în cazul unei cereri specifice ca organul să provină de la un practicant Falun Gong. În Australia perioada de aşteptare este de cel puţin doi ani.

“A obţine un transplant în câteva zile sau săptămâni înseamnă că oamenii sunt ucişi pentru organele lor”, a declarat Matas.

Companiile farmaceutice implicate

Maria Fiatarone Singh este profesor de medicină la Universitate Sydney şi a contribuit la elaborarea cărţii “Organele Statului”. În discursul său adresat în Parlament, dr.Singh a cerut o mai mare responsabilitate din partea lumii medicale şi a companiilor farmaceutice.

Imensul volum de operaţii de transplant în China a permis companiilor farmaceutice să efectueze imense teste clinice de medicamente folosite pentru a împiedica respingerea de organe.

In 2010, gigantul elveţian de produse farmaceutice Roche a fost criticat pentru a fi susţinut China în practicile sale de transplant lipsite de etică. Compania a primit două premii ale “ruşinii” la Premiile Ochiului Public în Davos pentru a fi condus cercetări asupra pacienţilor cu transplant în China, fără să cunoască originea organelor donate.

Cu toate acestea, alte companii precum Novartis au emis declaraţii potrivit cărora îşi opresc toate studiile în China, ca urmare a publicaţiei cercetărilor efectuate de dl.Matas în 2006.


Semne de schimbare

Dl.Matas vorbeşte cu mândrie despre semnele schimbării ce se petrece. Recoltarea forţată de organe a fost menţionată pentru prima dată în anul 2012 în raportul de drepturile omului ale SUA. Politicile de emigrare ale SUA au adăugat la chestionarul de aplicare pentru viză, o întrebare obligatorie, astfel încât oricine intră în ţară trebuie să declare dacă a participat la abuzurile în transplanturile de organe. În Belgia şi Canada a fost aprobată legislaţia pentru a sancţiona turismul pentru transplant – practică populară de a călători spre ţările în curs de dezvoltare pentru a obţine rapid organe pentru transplant.

Un alt pas înainte a fost făcut şi în Israel, afirmă dl.Matas.
“Asigurările de sănătate plăteau pentru operaţiile de transplant în China. După ce raportul nostru a fost publicat, Israel a anulat această asigurare”, a declarat Matas.

În luna septembrie a acestui an, a avut loc la Washington o audiere a Congresului SUA, eveniment ce a avut drept rezultat faptul că un număr de 106 congresmani au semnat o scrisoare prin care cereau urgent preşedintelui Barack Obama să comunice informaţii suplimentare cu privire la recoltarea forţată de organe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe