Guvernele trec, Arafat rămâne. Dacian Cioloş nu are de gând să-l demită pe şeful DSU

Mulţi se aşteptau ca Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, să fie demis în urma raportului întocmit de Corpul de control al premierului privind intervenţia de la Colectiv, care a dezvăluit modul deficitar în care au reacţionat atunci autorităţile.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)

Premierul Dacian Cioloş nu se gândeşte acum la o demitere a secretarului de stat în MAI Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, ci, mai degrabă, la îmbunătăţirea întregului sistem de urgenţă.

"Am spus că nu mă gândesc la o demitere sau la o numire în contextul ăsta. Eu vreau să văd cum putem îmbunătăţi sistemul în primul rând, pentru că acolo nu e vorba doar de un om, e vorba de un sistem, cum funcţionează. Am cerut Corpului de control să aibă discuţii de clarificare şi cu Ministerul de Interne şi cu Ministerul Sănătăţii, să vedem ce date în plus avem faţă de concluziile pe care le-a tras Corpul de control şi, probabil, săptămâna viitoare o să am o discuţie cu toată lumea ca să vedem ce măsuri de îmbunătăţire a sistemului putem lua pentru perioada următoare", a declarat Cioloş, citat de Agerpres.

Premierul a ţinut să atragă atenţia că discuţiile dintre el şi Raed Arafat se poartă în termeni civilizaţi şi că nu există, aşa cum se vehiculează, o stare de conflict permanent la nivelul Guvernului.

"Toată lumea are impresia că noi trăim acolo în Guvern într-un conflict permanent, să dăm afară oameni..., să îi numim pe alţii... (...) Eu am avut discuţii tot timpul foarte civilizate cu domnul Arafat şi încă o dată cred că cei care au responsabilităţi în Guvern trebuie să îşi concentreze atenţia pe ceea ce au de făcut în Guvern şi nu pe tot felul de astfel de dezbateri. Dezbaterile sunt foarte utile, dar deciziile se iau în instituţii şi instituţiile trebuie să îşi asume responsabilitatea", a mai precizat Dacian Cioloş.

Amintim că la scurt timp de la publicarea raportului Corpului de control al premierului privind intervenţia de la Colectiv, care a dezvăluit modul deficitar în care au reacţionat autorităţile, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă al lui Arafat şi-a întocmit propriul raport cu privire la incident.

Potrivit DSU, raportul Guvernului ar conţine "aspecte neconforme cu realitatea". În acest context, şeful Corpului de control al premierului şi Raed Arafat au avut o întâlnire luni pentru a clarifica situaţia.

Între timp, preşedintele Asociaţiei Colectiv, Eugen Iancu, tatăl unuia dintre tinerii morţi în spitale în urma incendiului, l-a acuzat pe Arafat că "minte cu neruşinare" în răspunsul dat de DSU la raportul Corpului de control al premierului şi a cerut să participe şi rudele victimelor la întâlnirea dintre cei doi oficiali.

De altfel, unele dintre victime au anunţat că vor depune plângeri penale împotriva fostului ministru al Sănătăţii, a secretarului de stat Raed Arafat - şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă - şi a managerilor de spitale care s-au ocupat de răniţi.