Guvernul landului Berlin implementează un plan pentru integrarea romilor străini

(DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
01.10.2013

Guvernul landului Berlin implementează un Plan de acţiune pentru integrarea romilor străini, adoptat în luna iulie. Acesta ar trebui să ofere acces mai bun la educaţie, asistenţă medicală şi pe piaţa muncii, însă dacă şi cum îşi poate permite Berlinul să finanţeze astfel de scopuri nobile rămâne încă neclar, scrie Der Spiegel.

Mii de refugiaţi economici se îndreaptă spre Berlin în fiecare an, inclusiv mulţi romi. Unii nu au unde locui, mulţi sunt insultaţi, însă, în prezent, noul program încearcă să-i ajute să găsească locuri de muncă şi apartamente şi să înceapă o viaţă nouă.

Potrivit revistei germane, aproximativ 8.000 de români şi 14.000 de bulgari trăiesc în prezent la Berlin, dintre care circa 1.800 şi, respectiv, 3.000 au ajuns numai anul trecut. Deşi majoritatea trăiesc în apartamente, mulţi sfârşesc prin a locui în maşini campate în parcuri sau recurg la mijloace de cazare alternative - alături de rude sau prieteni sau în adăposturi de urgenţă. Estimările susţin că zeci de familii locuiesc în pivniţe şi mansarde, în special în cartierul Neukölln.

Der Spiegel dă exemplul tinerei Marietta, de 25 de ani, care a venit din România în timp ce era însărcinată şi a locuit din luna aprilie într-un Renault în cartierul berlinez Wedding. Ea are trei copii, dintre care unul de doar 10 zile, născut la Clinica Virchow. Marietta şi membrii familiei sale fac parte dintre miile de oameni care vin în Germania din Europa de Est, atraşi de promisiunea unei vieţi mai bune. Persoanele ca Marietta sunt adesea numite 'lucrători imigranţi', dar termenul nu se potriveşte cu adevărat. Ei au venit, de fapt, în Germania ca refugiaţi economici, pentru a rămâne aici, comentează revista germană.

Sub auspiciile planului adoptat de guvernul landului Berlin, femeile gravide vor avea acoperite cheltuielile medicale, inclusiv costul naşterii, printr-un fond de urgenţă - dacă acestea nu îşi permit să plătească. În cazul Mariettei însă, în condiţiile în care societatea de asigurări din România a refuzat să acopere costurile naşterii, femeia a trebuit să plătească ea Clinicii Virchow 2.000 de euro.

O nepoată a Mariettei, Alessandra, este în clasa a şasea la şcoala din cartier şi vorbeşte fluent germana pe care a învăţat-o prin intermediul unui program susţinut de şcoala sa, alături de copii vorbitori în mare parte de limbă turcă. Pentru că locuieşte într-o rulotă împreună cu familia ei, unul din profesori îşi bate joc în mod repetat în faţa clasei de locul în care trăieşte. Marietta însăşi povesteşte că localnicii se uită urât la ea şi îi spun 'cuvinte în germană' pe care nu le înţelege, iar tinerii au scuipat-o.

Sentimentele anti-romi sunt larg răspândite, comentează Der Spiegel. Într-un studiu pe termen lung, în urmă cu doi ani, peste 40% dintre respondenţi au declarat că ar avea o problemă dacă sinti şi romii ar locui în vecinătatea lor, iar aproximativ un sfert au declarat că aceştia ar trebui 'expulzaţi din interiorul oraşelor'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor