Epoch Times România

Guvernul Ponta a majorat bugetul pentru Mazăre şi Voiculescu

Radu Mazare
Radu Mazare (Epoch Times România)
Epoch Times România
01.08.2013

La rectificarea Bugetului, care s-a aprobat marţi, sunt instituţii la care se fac tăieri masive la capitolul „Cheltuieli”. Printre cei care, totuşi, beneficiază de majorări mari sunt: Oficiul Jocurilor de Noroc, condus de omul lui Dan Voiculescu, şi judeţul Constanţa al lui Radu Mazăre.

Câştigă: Oficiului Naţional al Jocurilor de Noroc şi judeţul Constanţa

Majorarea bugetului Oficiului Naţional al Jocurilor de Noroc cu peste 19,8 milioane de lei nu este explicată deloc în nota de fundamentare a ordonanţei privind rectificarea bugetului pe 2013, aprobată de Guvern.

În Ordonanţa, care nu a fost publicată încă în Monitorul Oficial, se alocă suplimentar acestui Oficiu 2,8 milioane lei pentru cheltuieli de personal, 1,42 milioane pentru „Bunuri şi servicii” şi 15,6 milioane pentru „Active nefinanciare”. La conducerea oficiuliu înfiinţat de curând este Cristinela Odeta Nestor, fostă angajată la firma care organiza Bingo Metropolis la Antena 1.

Guvernul a făcut rost de bani şi pentru câteva oficialităţi, aşa-zişii ”baroni locali", cel care va profita cel mai mult fiind judeţul Constanţa, domeniul lui Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu. Cca. 4 milioane de lei vor fi repartizate localităţilor de pe Litoral - cea mai mare sumă revenind municipiului Constanţa - pentru „funcţionarea serviciilor publice de salvare acvatică - salvamar şi a posturilor de prim-ajutor de pe plajele cu destinaţie turistică”. Este de menţionat că în această primăvară a fost lansat imnul staţiunii Mamaia, al cărui refren este: „Uite luna, uite valul, uite vine salvamarul”, eveniment la care Radu Mazăre a participat îmbrăcat în costum de salvamar

Pierd: Transporturile, programele UE şi ICR

Guvernul a făcut reduceri de 857 de milioane de lei (aproape 200 de milioane de euro) de la proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare.

Printre cei cărora li s-a redus bugetul cu sume importante de bani este Ministerul Muncii, care primeşte cu 1,1 miliarde de lei mai puţin„având în vedere economiile realizate pe primele şase luni”.

Totodată, Institutul Cultural Român pierde suma de 2,25 milioane de lei.

Modul în care s-a făcut rectificarea Bugetului a fost sever criticată de Consiliul Fiscal, care este o instituţie independentă având rolul de a aviza politica fiscală. Pentru prima oară de la înfiinţarea instituţiei în anul 2010, Consiliul Fiscal a obţinut proiectul de rectificare cu numai 20 de ore înainte de adoptare.

Consiliul a studiat totuşi documentele, fiind nemulţumit că a primit proiectul de rectificare a bugetului foarte târziu. În context, Consiliul Fiscal avertizează că „încălcarea de către proiectul de rectificare bugetară a regulilor fiscal-bugetare subminează grav credibilitatea acestora, mai ales în ceea ce priveşte nerespectarea ţintei de deficit bugetar, în cazul căreia recursul la derogare reprezintă o premieră”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor