Guvernul Ponta III reduce din promisiunile făcute de Ponta II

Premierul României, Victor Ponta
Premierul României, Victor Ponta (Epoch Times România)
Flori Mladin
08.03.2014

Iniţial s-a perpetuat ideea ca Guvernul Ponta III preia măsurile prevăzute în programul Ponta II. Guvernul Ponta III promite o serie de măsuri printre care reducerea TVA, impozit diferenţiat şi o reaşezare a sistemului de pensii, dar numai în cazul în care o vor permite "constrângerile financiar-bugetare".

Guvernul Ponta III pune unele condiţii faţă de prevederile programului Ponta II. În programul trimis vineri la Parlament, guvernul Ponta III menţine promisiunile privind reducerea CAS-ului, TVA-ului şi chiar şi a impozitului pe venit, însă se menţionează că numai "dacă o vor permite constrângerile financiar-bugetare".

O altă promisiune pe care cabinetul PSD-UNPR-PC-UDMR o condiţionează este cea privind salariul minim pe economie, care ar urma să crească, în etape, până în 2016, numai la suma de 1.100 lei, faţă de 1.200 lei cât îşi propusese guvernul în 2012.

Totodată, programul Prima Casă devine programul Noua Casă, care se va aplica numai pentru locuinţele noi.

Din programul guvernamental a dispărut menţiunea privind revizuirea Constituţiei, însă rămâne descentralizarea şi regionalizarea, cu toate că fără revizuirea Constituţiei acestea nu sunt posibile.

Promisiuni pentru UDMR

Programul guvernului Ponta 3 garantează o serie de drepturi minorităţilor naţionale. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat însă că acest capitol a fost preluat din programul de guvernare al USL, aşa cum a fost introdus de Ponta în 2012 după consultările cu Uniunea, atunci când Crin Antonescu se opusese intrării maghiarilor la guvernare.

Greşeli în program

În mare, noul program copiază programul guvernului USL. Chiar Victor Ponta a cerut corectarea unei măsuri preluate cuvânt cu cuvânt din lista obiectivelor fostului cabinet, care nu mai corespundea ultimelor angajamente cu FMI. Guvernul a luat, eronat, paragraful privind CFR Marfă, asumându-şi astfel vânzarea doar a unui pachet minoritar de acţiuni.

CCR urmează să se pronunţe astăzi în ce priveşte constituţionalitatea învestirii cabinetului Ponta III în Parlament, în contextul în care nu a fost prezentat programul de guvernare. Premierul îşi va asuma marţi răspunderea pe acest program de guvernare.

Promisiunile vor deveni realitate în funcţie de buget

Guvernul Ponta promite revenirea la TVA de 19%, lărgirea bazei de impozitare, scăderea cu 5 procente a contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) datorate de angajator, introducerea impozitului diferenţiat pe venitul salarial şi creşterea progresivă a salariului minim pe economie până la nivelul de 1.100 lei, până la sfârşitul anului 2016. Comparativ cu vechiul program, sunt prevăzute schimbări concludente, printre care valoarea salariului minim, care iniţial urma sa atingă 1.200 lei până în 2016.

Totodată, Guvernul precizează că promisiunile devin realitate în funcţie de încasările la buget. În concluzie, toate aceste măsuri vor fi operate numai dacă va permite bugetul. Scutirea de impozitare a profitului reinvestit se face numai dacă sumele se folosesc pentru achiziţiile de utilaje şi echipamente tehnologice. Totodată, este importantă introducerea impozitului progresiv, care se face în funcţie de nivelul venitului salarial, cu 8%, 12% şi 16%.

Steag secuiesc şi canal TV în limba maghiară

Guvernul a găsit o variantă pentru a îndeplini dorinţa UDMR de a arbora steagul secuiesc în zonele unde populaţia majoritară este cea maghiară: autorităţile locale pot "arbora numai pe instituţiile proprii, şi numai împreună cu drapelul României şi drapelul Uniunii Europene, steagurile unităţilor administrative-teritoriale" pe care le reprezintă.

Noul Guvern promite minorităţii maghiare emisiuni radio şi TV pe canalele publice "pe tot parcursul zilei", acest lucru însemnând ca minoritatea maghiară ar dispune de propriile canale radio şi TV, finanţate din bani publici.

PSD a mai promis UDMR că va încerca să treacă în Parlament controversata lege a minorităţilor. Programul prevede ca Guvernul îşi ia angajamentul că va adopta legea-cadru privind statutul minorităţilor naţionale din România şi susţine "înfiinţarea instituţiilor care fac obiectul acestei legi".

UDMR a mai obţinut o mărire a finanţării pentru biserici şi o promisiune că se vor asigura condiţii "pentru conservarea şi dezvoltarea patrimoniului confesional". Totodată se va ţine cont de "tradiţiile, cultura diferitelor zone ale ţării" la reorganizarea administrativă a ţării.

Pensiile individuale

Noul program vizează impunerea unor pensii în conturi individuale pentru pilonul I. Fiecare angajat va cotiza într-un cont personal, iar pensia va fi în funcţie de contribuţie. Acest sistem funcţionează în alte state europene, însă în România riscă să fie nerealizabil, deoarece angajaţii abia plătesc pensiile celor ieşiţi din activitate.

Confiscarea averilor

Guvernul Ponta III garantează că va asigura "aplicarea corectă şi completă a legislaţiei europene în domeniul Justiţiei", punând accentul pe noile reglementări referitoare la confiscarea averilor pentru a se recupera prejudiciul, mai ales în dosarele de corupţie finalizate de magistraţi. Mai mult, Guvernul doreşte "transformarea ÎCCJ într-o instanţă de casaţie cu rol principal în uniformizarea jurisprudenţei şi crearea de mecanisme judiciare de unificare a practicii judiciare".

Credite "Prima casă", doar pentru locuinţe noi

Programul "Prima Casă" va fi transformat în „Noua Casă", creditele putând fi folosite doar pentru achiziţionarea de locuinţe noi. Noile reglementări vor dezavantaja tinerii care nu au vechime în muncă şi vor să cumpere apartamente în blocuri vechi deoarece preţul acestor locuinţe este mai mic. Tinerii vor trebui să împrumute bani pentru avansul cerut de bănci la creditele ipotecare tradiţionale, care se ridică în medie la 15-25% din împrumut.

Opoziţia contestă noul program

Prşedintele PNL Crin Antonescu recunoaşte că nu a citit programul guvernului Ponta III, însă a constatat că "avem de-a face cu un program diferit, la început s-a vorbit despre un program cam copy-paste la programul USL, înţeleg că au apărut elemente noi".

"Vom lua o decizie, dacă eventual facem noi, PNL, doar noi putem face, o moţiune de cenzură, sau amendamente, dacă e cazul", a declarat Antonescu la Constanţa. Faptul că Victor Ponta ar fi declarat că jumătate din programul guvernului are un caracter pur liberal l-a amuzat: "Prezenţa valorilor liberale într-un guvern socialist e un triumf pe care cu greu îl putem descrie", a precizat Antonescu.

PMP a informat că va contesta la CCR orice prevedere privind arborarea steagurilor secuieşti. "Se confirmă astfel (..) că Victor Ponta a negociat în genunchi în faţa reprezentanţilor etnicilor maghiari", a afirmat deputatul PMP Elena Udrea. "Noi vom ataca la CCR orice act legislativ care va permite arborarea steagurilor secuieşti sau maghiare pe instituţiile publice din România".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor