Guvernul Ponta răsplăteşte prestatorii de servicii. Bisericile, mai bogate după alegerile din 2014

(photos.com)

Aşa cum ne-a obişnuit, Guvernul Ponta încheie anul cu o nouă finanţare pentru Culte. În şedinţa de guvern de marţi, miniştrii Ponta au decis suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului cu 12,3 milioane lei, din Fondul de rezervă al ţării, banii urmând să fie transferaţi către Secretariatul de Stat pentru Culte, pentru susţinerea activităţii cultelor, relatează B1 TV.

De altfel, în anul electoral 2014, an în care Iustin Sigheţeanul, episcop-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului le-a cerut preoţilor să se pună în fruntea credincioşilor şi să meargă direct la votare pentru a se asigura că enoriaşii îl votează pe ortodoxul Ponta, cultele au beneficiat de sume record de la bugetul de stat în comparaţie cu banii alocaţi astfel în ultimii 3 ani. Potrivit Hotnews, Guvernul Ponta a alocat peste 22 milioane de euro numai prin rectificări, pe lângă cei 70 de milioane de Euro alocaţi la începutul anului prin bugetul de stat. Cele mai mari investiţii s-au făcut în construcţii şi reperaţii de biserici.

Ca termen de comparaţie, în 2013 cultele au primit în plus, prin rectificări, puţin peste 7 milioane de Euro, iar în 2012 au primit prin rectificări bugetare un plus de aproape 10 milioane de Euro - bani care nu fuseseră prevăzuţi în bugetul iniţial pus în dezbatere de Guvern şi adoptat de Parlament. Datele au fost furnizate de Secretariatul de Stat pentru Culte, la solicitarea hotnews.ro.

Toată această abundenţă de bani de la visteria ţării înspre culte, înspre construcţia de catedrale şi biserici noi vine în condiţiile în care cuvântul de ordine în România ultimilor ani a fost "austeritate". De ani de zile nu sunt suficienţi bani pentru construcţia de grădiniţe, şcoli, spitale, pentru cămine de bătrâni, pentru repararea drumurilor la sate etc. Noua secţie de terapie intensivă pentru nou născuţi de la Spitalul Marie Curie a fost făcută într-o proporţie covârşitoare prin donaţii, la secţia de TBC a Spitalului din Oneşti pacienţilor li s-au cumpărat medicamente din banii strânşi de un asistent din donaţii, bolnavii de cancer sunt nevoiţi să umble prin instanţe pentru a obliga statul să le plătească tratament modern şi, în tot acest timp, de-a lungul şi de-a latul ţării bisericile înfloresc.

Potrivit publicaţiei Adevărul, România are cele mai multe biserici pe cap de locuitor din Uniunea Europeană: 18.000, în timp ce numărul spitalelor se ridică la doar 400. În permanenţă, aşa cum remarca şi BBC, pretutindeni în România se construiesc biserici noi, ceea ce aduce prosperitate financiară continuă BOR. "Veniturile vor fi întotdeauna mai mari decât cheltuielile pentru că există fonduri nejustificate care nu trec prin măsurile de fiscalitate", scrie sursa citată.

Un documentar prezentat de TVR în 2011, intitulat "Fabrica” de bani – Biserica Ortodoxă Română" estima averea celui mai mare cult din România - (BOR), la trei miliarde de euro. BOR deţine, potrivit realizatorilor filmului peste 70.000 de hectare de pădure şi teren arabil, zeci de hoteluri, restaurante şi ferme. Realizatorii filmului au obţinut aceste informaţii din surse, dată fiind lipsa de transparenţă a Bisericii Ortodoxe cu privire la bunurile pe care le deţine.

Cu toate acestea, an după an, statul român, care nu are niciodată destui bani pentru nevoile ţârii, aloca sume mari pentru construcţia de biserici noi. Nu doar prin rectificări bugetare primesc cultele bani, ci şi de la Administraţiile Locale, deci tot de la buget, atâta doar că este local.

Cât anume, nu se ştie exact. Chestionat de Hotnews pe acest subiect, Secretariatul de Stat pentru Culte a declarat că nu deţine informaţiile solicitate cu privire la activitatea autorităţilor locale "Vom demara la începutul anului 2015 o cercetare statistica care să ne permită să avem o imagine clară asupra cuantumului alocărilor de fonduri ale autorităţilor locale către cele 18 culte religioase din ţara noastră." a promis în schimb Secretariatul de Stat.

Sorin Ioniţă, de la Expert Forum, explica pentru hotnews.ro că marea problemă în ceea ce priveşte finanţarea cultelor "porneşte de la stat şi este netransparenţa: "Sunt alocări de sus făcute către primari, uneori sunt liste ataşate la hotărâri de guvern, transferurile sunt în continuare netransparente. Nu sunt criterii, nu se ştie de ce dai comunei X şi nu comunei Y banii pe care îi dai."

Alocările de fonduri sunt discreţionare şi mai nou sunt şi secretizate, pentru că se dau prin ordin de ministru de la Ministerul Dezvoltării, care nu se publică în Monitorul Oficial, deci listele anexe nici nu se mai publică, explica Sorin Ioniţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne