Guvernul R. Moldova a alocat mijloace financiare din Fondul de intervenţie în scopul gestionării crizei refugiaţilor ucraineni

Lei moldoveneşti
Lei moldoveneşti (gov.md)

În cadrul şedinţei de miercuri, 29 iunie, a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale (CSE) din Republica Moldova, prezidată de prim-ministra Natalia Gavriliţa, au fost alocate mijloace financiare din Fondul de intervenţie al Guvernului în scopul gestionării crizei refugiaţilor ucraineni, al căror număr a crescut de la începerea războiului Rusiei împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022.

Astfel, circa 1,08 milioane lei au fost repartizate angajaţilor structurilor teritoriale de asistenţă socială, antrenate direct în procesul de gestionare a fluxului migraţional de refugiaţi în perioada aprilie-iunie anul curent, se arată într-un comunicat de presă al executivului de la Chişinău.

Alte 3,5 milioane lei vor fi distribuite Autorităţii Publice Locale (APL) de nivelul II şi cca 1,2 milioane – APL de nivel I, pentru întreţinerea Centrelor de plasament pentru refugiaţi. Cu acelaşi scop, Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale îi vor fi alocate cca 2,6 milioane lei, iar Ministerului Culturii – alte 296,1 mii lei.

În legătură cu sistarea activităţii de bază a C.I.E. „Moldexpo” S.A. şi lipsa surselor de venit, membrii CSE au dispus ca Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale să acopere cheltuielile de salarizare a personalului antrenat în gestionarea Centrului de plasament temporar pentru refugiaţi din cadrul instituţiei.

În scopul asigurării Republicii Moldova cu produse petroliere, membrii CSE au decis să extindă punctele vamale, prin care e permis importul produselor petroliere prin intermediul mijloacelor de transport auto. Astfel, acesta va fi permis şi prin punctele de trecere a frontierei de stat moldo-române Giurgiuleşti-Galaţi, Cahul-Oancea şi Sculeni-Sculeni, informează Guvernul.

La importul produselor petroliere originare din ţările membre ale UE, prelevarea probelor de către organismul de inspecţie nu va fi necesară în cazul prezentării declaraţiei de conformitate şi a raportului de inspecţie, eliberat de un laborator acreditat în Uniunea Europeană.

De asemenea, printre deciziile adoptate se regăseşte şi stabilirea unui mecanism provizoriu, în vederea reglementării relaţiilor comercial-economice desfăşurate de către agenţii economici din regiunea transnistreană.

În acest sens, au precizat autorităţile de la Chişinău, mijloacele financiare acumulate de Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) din plăţile pentru energia electrică, consumată de utilizatorii de pe malul drept al Nistrului, vor putea fi utilizate de către agenţii economici înregistraţi în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova pentru procurarea bunurilor de consum destinate cetăţenilor din regiunea transnistreană.

Implementarea acestui mecanism provizoriu va fi monitorizată de către un grup de lucru interinstituţional, coordonat de către viceprim-ministrul pentru Reintegrare Oleg Serebrian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe