Hamas recunoaşte răpirea şi uciderea tinerilor israelieni

(MARCO LONGARI / AFP / Getty Images)

Liderul Hamas a recunoscut că este responsabil de răpirea şi uciderea celor trei tineri israelieni în Cisiordania, care a avut loc în luna iunie – prima dată când grupul islamic recunoaşte că s-a aflat în spatele atacului care a provocat războiul actual din Fâşia Gaza.

Saleh Arouri a anunţat, într-o conferinţă de presă desfăşurată în Turcia, că aripa militară a Hamas, Brigăzile al-Qassam, au efectuat ”operaţiunea eroică” cu scopul de a provoca o nouă răscoală palestiniană.

”A fost o operaţiune a fraţilor voştri din Brigăzile al-Qassam”, a declarat acesta, precizând că Hamas speră să schimbe tinerii cu prizonierii palestinieni deţinuţi de Israel.

Hamas a lăudat în repetate rânduri răpirea tinerilor, dar Arouri, liderul exilat în Cisiordania al grupului, este primul membru care şi-a luat responsabilitatea pentru atac. Israelul a acuzat organizaţia Hamas de comiterea răpirilor şi a identificat doi militanţi drept suspecţi principali. Cei doi bărbaţi sunt încă în libertate.

Afirmaţia lui Arouri arată că ”Hamas nu are niciun fel de problemă cu ţintirea civililor inocenţi„, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Mark Regev.

Răpirea celor trei tineri în timp ce călătoreau, pe 12 iunie, împreună cu descoperirea cadavrelor lor două săptămâni mai târziu, au provocat o represiune pe scară largă asupra membrilor Hamas din Cisiordania. Hamas a răspuns cu atacuri de rachete grele asupra Fâşiei Gaza, determinând Israelul să lanseze o invazie aeriană şi terestră asupra teritoriului palestinian.

Peste 2.000 de palestinieni, majoritatea civili, au fost ucişi în timpul conflictului, potrivit oficialilor palestinieni şi ai ONU, în timp ce 67 de israelieni au fost ucişi, printre care trei civili şi 64 de soldaţi. Efortul egiptean de a media conflictul s-a prăbuşit săptămâna aceasta, ducând la o reluare a conflictelor.

Arouri a anunţat la conferinţă că Hamas ”nu are intenţia în acest moment să pornească o bătălie pe scară largă”. Acesta susţine că grupul său crede că nici Israelul nu vrea un război. ”Dar Allah a ales şi a voit ca o bătălie pe scară largă să fie provocată”, susţin musulmanii, în ciuda numărului mare de civili (dintre care mulţi copii) ucişi.

Arouri este unul dintre liderii cei mai de vârf ai grupării. Acesta a fondat aripa militară a Hamasului în Cisiordania în urmă cu două decenii iar acum comandă operaţiunea grupului în zonă din Turcia. Acesta a fost deportat acum câţiva ani printr-un acord care l-a eliberat dintr-o închisoare israeliană.

La începutul acestei săptămâni, Israel l-a identificat pe Arouri drept creierul din spatele complotului de a lansa în Cisiordania o răscoală menită să-l înlăture de la putere pe preşedintele palestinian Mahmoud Abbas.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe