Heracleion, un oraş învăluit de mister descoperit sub ape

Heracleion, un oraş antic descoperit sub ape Mării Mediterane
Heracleion, un oraş antic descoperit sub ape Mării Mediterane (youtube.com)

Cercetătorii au descoperit recent un oraş învăluit în mituri, care a fost înghiţit de Marea Mediterană şi îngropat în nisip şi noroi pentru mai bine de 1.200 de ani. Acum, arheologii descoperă misterele oraşului Heracleion, studiind artefactele foarte bine conservate, care spun povestea uimitoare a unui port vibrant din era antică.

Cunoscut sub numele de Heracleion pentru vechii greci şi Thonis pentru egiptenii antici, oraşul a fost redescoperit în anul 2000 de către arheologul subacvatic francez Dr. Franck Goddio şi de o echipă de la Institutul European pentru Arheologie Subacvatică (IEASM), după un studiu geofizic de patru ani. Ruinele oraşului pierdut au fost găsite la 30 de metri adâncime în Marea Mediteraneană, în Aboukir Bay, lângă Alexandria.

Un nou documentar scoate în evidenţă cele mai importante descoperiri care au fost găsite la Heracleion în timpul unor săpături care s-au întins pe durata a circa 13 ani. Descoperirile arheologice fascinante au ajutat la descrierea unui oraş antic care a fost nu numai un centru vital al comerţului internaţional, ci, posibil şi un important centru religios. Potrivit celor de la Telegraph, Heracleion a servit ca un port de intrare pentru schimburile comerciale dintre Marea Mediterană şi Nil.

Până în prezent 64 de epave antice, statui de 5 metri, peste 700 de ancore, monede de aur şi table gigantice scrise în limbile greacă şi egipteană au fost descoperite în noroiul golfului. Cercetătorii cred că aceste artefacte sunt o dovadă a faptului că oraşul era un centru comercial plin de viaţă.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, o varietate de artefacte religioase, inclusiv sculpturi din piatra masive despre care se crede că au împodobit templul central al oraşului, precum şi sarcofage de calcar, care ar fi conţinut animale mumificate.

Experţii s-au mirat de varietatea de artefacte găsite şi au fost la fel de impresionaţi de faptul că sunt foarte bine conservate.

"Dovezile arheologice sunt pur si simplu copleşitoare", a declarat profesorul Sir Barry Cunliffe, un arheolog de la Universitatea din Oxford care a luat parte la excavare, potrivit unui comunicat de presă citat de ziarul The Huffington Post.

"Rămânând neatinse şi protejate de nisipul de pe fundul mării timp de secole, acestea sunt păstrate excelent", a adăugat profesorul.

Deşi a aflat multe lucruri despre oraşul scufundat, rămâne totuşi o întrebare: De ce anume s-a scufundat? Cercetătorii sugerează că greutatea clădirilor mari ar fi apăsat pe argila şi solul nisipos din regiune, fapt ce ar fi putut duce la scufundarea oraşul în urma unui cutremur.

Un alt mister a fost adus în discuţie de Flinders Petrie, considerat părintele arheologiei moderne, care susţine că a găsit o nouă rasă gigant în Egipt. În ultimul său raport el afirmă:

„O nouă rasă a fost găsită, care nu are niciun obiect (fabricat în stil) egiptean. Ceramica, statuetele, mărgelele, modul lor de înmormântare sunt deosebite de oricare altele din Egipt. Nu a fost descoperit niciun singur scarabeu egiptean obişnuit, sau vreo hieroglifă sculptată, sau amuletă, sau şirag de mărgele, sau vază.

Prin urmare, este sigur că avem de-a face cu ceva cu totul diferit de orice perioadă de civilizaţie egipteană cunoscută. Iar aceste lucruri aproape sigur nu reprezentau o varietate strict locală, pentru ca aceste rămăşiţe ciudate se regăsesc pe tot parcursul a mai mult de o sută de kilometri, de la Abydos la Gebelen. Rasa a fost foarte înaltă şi puternică, cu caracteristici puternice: un nas coroiat, barbă lungă ascuţită şi păr ondulat castaniu, potrivit reprezentările din sculpturile lor şi a rămăşiţelor corporale ale acestora”, a declarat Flinders Petrie.

Nu au practic nicio legătură tipul de egiptean obişnuit şi mai degrabă, par înrudiţi cu rasele aliate ale libieniilor şi amoriţilor. Mormintele lor conţin mereu un corp contractat, nu mumificat, a adăugat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură