Herman Van Rompuy îi invită pe toţi liderii UE la decernarea Premiului Nobel

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.
Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. (GEORGES GOBET / AFP / GettyImages)

Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, i-a invitat joi pe toţi cei 27 lideri europeni la decernarea Premiului Nobel pentru Pace, la Oslo.

Anunţul a fost postat pe contul de twitter al preşedintelui Consiliului European.

UE a anunţat miercuri că la decernarea Premiului Nobel pentru Pace, la 10 decembrie, vor fi prezenţi la Oslo preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Comitetul Nobel din Norvegia a decis, la 12 octombrie, să acorde premiul pentru pace Uniunii Europene, pentru contribuţia sa din ultimele şase decenii la pace şi democraţie.

Uniunea Europeană şi precursorii săi au contribuit timp de peste şase decenii la progresul păcii şi reconcilierii, democraţiei şi drepturilor omului în Europa, a explicat Comitetul novergian al Nobel.

În perioada dintre cele două Războaie Mondial, Comitetul Nobel din Norvegia a acordat mai multe premii celor care încercau să obţină o reconciliere între Germania şi Franţa. Din 1945, această reconciliere a devenit o realitate. Suferinţele din timpul celui de al Doilea Război Mondial au demonstrat necesitatea pentru o nouă Europeană. Pe parcursul a 70 de ani, Germania şi Franţa au purtat trei războaie. În prezent, un conflict armat între Paris şi Berlin este de neconceput. Ceea ce arată cum, prin eforturi ţintite şi prin consolidarea încrederii recproce, inamici vechi pot deveni parteneri apropiaţi.

În anii '80, Grecia, Spania şi Portugalia au aderat la UE. Introducerea democraţiei a fost o condiţie pentru aderarea lor.

Căderea Zidului Berlinului a făcut posibilă aderarea la UE pentru mai multe ţări central şi est-europene, ceea ce a deschis calea către o nouă eră în istoria europeană.

Diviziunile dintre Est şi Vest au dispărut în mare pare, democraţia a fost consolidată, iar multe conflicte interetnice au fost rezolvate.

Aderarea Croaţiei la UE, anul viitor, deschiderea negocierilor cu Muntenegru şi acordarea de statut de ţară candidată Serbiei consolidează procesul de reconciliere în Balcani. În ultimul deceniu, perspectiva de a adera la UE oferită Turciei a permis progrese privind democraţia şi drepturile omului în această ţară.

Deşi Uniunea Europeană se confruntă cu dificultăţi economice şi sociale considerabile în prezent, Comitetul Nobel a luat în calcul cel mai important rezultat al UE: lupta câştigată pentru pace şi reconciliere, precum şi pentru democraţie şi drepturile omului. Rolul stabilizator jucat de UE a ajutat la transformarea Europei dintr-un continent al războiului într-unul al păcii.

"Munca UE reprezintă 'fraternitatea între naţiuni' şi duce la o formă a 'congreselor păcii' la care face referire Alfred Nobel drept criterii pentru acordarea premiului pentru pace", a conchis Comitetul Nobel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe