Hexi Pharma şi-a cerut falimentul

Aflată în centrul unui scandal care a arătat profunda cangrenare a sistemului de sănătate românesc, Hexi Pharma îşi cere falimentul. În spate ar putea fi dorinţa de a se pune capac discuţiilor, inclusiv celor legate de eventuale anchete penale.
Justiţia
Justiţia (Shutterstock)

Administratorul Hexi Pharma, companie aflată în centrul uriaşului scandal al dezinfectanţilor diluaţi, a cerut Tribunalului Bucureşti intrarea companiei în faliment, relatează digi24.ro. Angajaţii ar fi fost deja notificaţi cu privire la încetarea contractului de muncă.

Motivul pentru care firma a cerut falimentul, este acela că nu-şi poate plăti angajaţii, deoarece nu (mai) are activitate. Reprezentanţii companiei au susţinut că, după ce Gazeta Sporturilor a publicat dezvăluiri despre dezinfectanţii diluaţi vânduţi spitalelor, Hexi Pharma şi-a oprit producţia pentru a verifica concentraţia substanţelor de dezinfectare. Decizia de a cere intrarea în faliment a fost luată însă abia după ce patronul companiei, Dan Condrea, a fost audiat la Parchetul General în dosarul dezinfectanţilor.

În urma acestei decizii, cei 350 de angajaţi ai Hexi Pharma au fost notificaţi că vor fi plătiţi până la 1 iunie, după care vor fi concediaţi.

În spatele acestei hotărâri ar putea sta însă mai mult decât raţiuni de ordin financiar.

"Trebuie văzut cu atenţie care este motivaţia, pentru că este posibil ca în felul acesta să se închidă toate discuţiile, să se trimită în şomaj acei angajaţi care, probabil, cei mai mulţi dintre ei nu au nicio vină pentru ce s-a întâmplat şi, eventual, să se închidă şi alte discuţii – mă refer la eventuale anchete penale”, a explicat avocatul la digi24.ro, avocatul Gheorghe Piperea.

Articolul original poate fi citit aici

Reamintim că o anchetă condusă de jurnalistul Cătălin Tolontan a scos la iveală faptul că Hexi Pharma - firmă ce furnizează spitalelor din România dezinfectanţi - diluează substanţele de 10 ori. Ministerul Sănătăţii a demarat controale în urma scandalului izbucnit, pentru ca apoi să anunţe că ''doar 5% dintre probele (de dezinfectanţi n.r.) recoltate sunt neconforme iar pacienţii sunt în siguranţă''. Acest anunţ a stârnit o puternică nemulţumire, având în vedere că problema infecţiilor nosocomiale este considerată una dintre marile suferinţe ale ţării.

Revoltaţi că acest anunţ al ministrului contrazice flagrant rezultatele investigaţiilor din presă, cetăţenii s-au organizat pe Facebook şi au ieşit vineri în stradă, la un protest în Piaţa Universităţii din Bucureşti, continuat cu un marş spre Ministerul Sănătăţii şi, ulterior, spre Guvern.

Scandalul dezinfectanţilor diluaţi a cunoscut un nou apogeu luni dimineaţă, după ce jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor au dezvăluit că în timp ce autorităţile pretind că nivelul infecţiilor nosocomiale în spitalele româneşti este de 0,2% (asta în condiţiile în care media în Europa e de 3 - 5%) la Spitalul Pantelimon din Bucureşti nivelul acestor infecţii merge chiar spre 40% în weekend.

Jurnaliştii au mai dezvăluit că SRI ştia de ani de zile despre licitaţii trucate în spitale şi de loturile Hexi cu probleme. SRI a confirmat acest fapt, anunţând că a trimis cel puţin 100 de informări în ultimi 5 ani beneficiarilor legali. Paradoxal, toţi miniştrii Sănătăţii au negat că ar fi primit informări pe această temă, susţine Cătălin Tolontan.

În urma acestui nou scandal, ministrul Sănătăţii a demisionat, interimatul fiind preluat de premierul Cioloş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne