Hong Kong: 32 lideri cheie ai protestelor, acuzaţi cu ”incitare la adunare ilegală”



Manifestanţii pro-democraţie de pe bulevardul Lung Wo îşi ridică mâinile în sus pentru a arăta poliţiştilor că sunt neînarmaţi, 16 octombrie 2014, Hong  Kong.
Manifestanţii pro-democraţie de pe bulevardul Lung Wo îşi ridică mâinile în sus pentru a arăta poliţiştilor că sunt neînarmaţi, 16 octombrie 2014, Hong Kong. (Benjamin Chasteen/Epoch Times)

”Raportaţi la sediul poliţiei pentru a asista investigaţiile”, au transmis oficialii poliţiei mai multor protestatari pro-democraţie din Hong Kong în ultima săptămâna.

Până acum, 32 de lideri cheie ai protestelor au fost acuzaţi cu ”incitare la adunare ilegală” şi ar trebui să se prezinte la sediile poliţiei până la finalul săptămânii viitoare.

În total, aproximativ 1.500 de persoane ar putea fi anchetate pentru participarea la manifestaţiile pro-democraţie din 2014, potrivit mass mediei din Hong Kong.

Din cele 1.500 de persoane vizate, 955 au fost arestaţi în timpul celor trei luni de proteste Occupy Central. Ocuparea străzii din centrul Hong Kong a început pe 28 septembrie, după ce poliţia a aruncat gaze lacrimogene într-o mulţime aflată în afara sediului guvernului din Admiralty.

Grupurile pro-democraţie şi studenţii au început o campanie pro-democraţie în Hong Kong, după ce legislatura regimului comunist chinez a aprobat o legislaţie controversată pe 31 august.

Comitetul Central al Congresului Popular Naţional a decis că rezidenţii din Hong Kong ar putea să aleagă liderul oraşului prin vot universal aşa cum a fost subliniat în Legea de Bază, documentul legislativ al Hong Kong-ului. Totuşi, un comitet pro-Beijing va evalua candidaţii pasibili să participe la alegeri, în timp ce regimul chinez are ultimul cuvânt în privinţa celui care deţine biroul.

În urma deciziei luate de regimul chinez, sute de protestatari au ieşit pe străzile Hong Kong-ului timp de aproximativ 79 de zile, în timp ce guvernele din Hong Kong şi Beijing a declarat ocuparea străzilor ca fiind ”ilegală” şi au ales să disperseze proteststarii de la locurile de protest cu ajutorul poliţiei şi firmelor private.