Hong Kong: Mii de funcţionari civili plănuiesc să iasă în stradă vineri seară

Ciocniri violente între poliţie şi manifestanţi anti-guvern în districtul Yuen Long din Hong Kong, 27 iulie 2019
Ciocniri violente între poliţie şi manifestanţi anti-guvern în districtul Yuen Long din Hong Kong, 27 iulie 2019 (Anthony Wallace/AFP/Getty Images)

Mii de funcţionari publici din Hong Kong plănuiesc să iasă în stradă vineri noaptea pentru a-i susţine pe manifestanţi şi a solicita autorităţilor să reconstruiască încrederea în guvern, în contextul în care protestele recente continuă să zguduie centrul financiar asiatic, potrivit Reuters.

Poliţia din Hong Kong a declarat vineri că a arestat 8 persoane, inclusiv un lider pro-independenţă influent, după ce, în timpul unui raid, ofiţerii au confiscat arme şi material suspectat că ar putea fi folosit pentru producerea de bombe.

Un val de proteste sunt planificate pe cuprinsul Hong Kong-ului în acest weekend, inclusiv o grevă care ar putea bloca oraşul.

Protestele din Hong Kong, fostă colonie britanică returnată Chinei în 1997, reprezintă una dintre cele mai majore provocări populare pentru liderii Partidului Comunist din Beijing.

Protestele, izbucnite iniţial împotriva unui proiect de lege pe moment suspendat privind extrădarea oamenilor în China continentală pentru a fi judecaţi în tribunale controlate de Partidul Comunist Chinez, s-au extins şi au inclus cereri precum o democraţie mai amplă în oraş şi demisia liderului oraşului, Carrie Lam, care este pro-Beijing.

Deşi sub guvernare chineză, Hong Kong-ului i s-a permis să păstreze libertăţi extinse, precum sectorul judiciar independent şi libertatea de adunare şi protest, mulţi dintre rezidenţii oraşului consideră că proiectul de lege privind extrădarea este cel mai recent pas într-un marş neabătut către extinderea controlului asupra oraşului de către regimul comunist de la Beijing. Raliul funcţionarilor civili arată că pentru prima dată angajaţi ai guvernului vor promova activ o demonstraţie în Hong Kong.

O scrisoare deschisă publicată de un grup de funcţionari civili îi cere lui Lam să răspundă pozitiv la cinci cereri publice: retragerea totală a proiectului de lege privind extrădarea; protestele să nu mai fie descrise drept 'revolte'; anularea tuturor acuzaţiilor formulate împotriva manifestanţilor arestaţi; crearea unei comisii de anchetă independentă şi relansarea reformelor politice.

"În prezent, populaţia Hong Kong-ului este deja în pragul colapsului. Hong Kong s-a comportat bine dintotdeauna şi se bucură de un grad mare de libertate. Este păcat că am putut vedea o opresiune extremă...", se arată în scrisoare.

Joi noaptea, guvernul din Hong Kong a declarat că cei 180.000 de funcţionari civili ai oraşului trebuie să rămână neutri din punct de vedere politic.

"În acest moment dificil, colegii din guvern trebuie să rămână uniţi şi să lucreze împreună pentru a susţine valorile esenţiale ale serviciului public şi să nu afecteze funcţionarea eficientă a guvernului", a declarat autoritatea condusă de Lam.

Angajaţii medicali plănuiesc de asemenea să demonstreze vineri seara, proteste la scară mare fiind planificate pentru acest weekend în districtele Mong Kok, Tseung Kwan O şi Vestic.

Ciocnirile dintre manifestanţi şi poliţie au devenit tot mai violente. Poliţia a fost criticată pentru folosirea forţei în exces şi pentru eşecul de a proteja manifestanţii de atacurile comise de ceea ce politicieni din opoziţie susţin că sunt triade locale.

Ȋn 21 iulie, un grup de bărbaţi îmbrăcaţi cu tricouri albe, înarmaţi cu bastoane şi ţevi şi suspectaţi că ar fi membri ai triadelor locale, au atacat manifestanţi anti-guvernamentali şi pasageri la gara din Yuen Long, un district al Hong Kong-ului. În urma atacului, 45 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

O manifestantă a declarat mass mediei că „poliţiei i-a luat aproximativ 40 de minute să sosească la gară” după izbucnirea violenţelor din 21 iulie, chiar dacă secţia de poliţie se află la mică distanţă. Reacţia întârziată a poliţiei şi imaginile video filmate de trecători în care pot fi văzuţi poliţişti interacţionând cu presupuşi atacatori, fără a face însă vreo arestare, au generat ample speculaţii privind eventualele legături dintre forţele de ordine şi triade în scopul atacării manifestanţilor.

Într-un avertisment ostentativ la adresa manifestanţilor, armata chineză, care are trupe staţionate în Hong Kong, a publicat miercuri un material video cu exerciţii "anti-revoltă" şi conducerea sa superioară a avertizat că violenţele sunt "absolut inadmisibile".

Armata chineză a rămas în barăci de la începerea protestelor în luna aprilie, lăsând poliţia oraşului să se ocupe de proteste.

Miercuri, o instanţă din Hong Kong a acuzat 44 de persoane de revoltă pentru rolul în protesul recent devenit violent, în timpul căruia mii de activişti s-au ciocnit cu poliţiştii în apropierea biroului principalului reprezentant al Beijingului în oraş.

Protestele - care au dus la închiderea birourilor guvernamentale, blocarea unor porţiuni de autostradă şi subminarea companiilor - au efecte şi asupra economiei oraşului şi determină tot mai mulţi turişti să nu viziteze unul dintre cele mai atractive destinaţii pentru cumpărături din lume.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe