Beijingul ameninţă Hong Kong-ul - "tulburările nu vor fi permise"

Demonstraţii masive în Hong Kong
Demonstraţii masive în Hong Kong (Epoch Times Hong Kong)

Valul de proteste care zguduie Hong Kong-ul de la jumătatea lunii iunie riscă să devină o problemă majoră pentru regimul comunist de la Beijing.

La începutul verii, China a presat autorităţile din Hong Kong să introducă un aşa-numit pachet legislativ privind extrădarea în China - cu ajutorul căruia Partidul Comunist Chinez speră să poată obţine custodia oricărui cetăţean chinez, din Hong Kong şi chiar străin, dat în urmărire de Beijing.

Legislaţia a produs, însă, un val de proteste şi nesupunere civilă, care acum se întoarce împotriva regimului comunist: locuitorii oraşului port par să îşi fi pierdut frica faţă de capacitatea de reprimare a Partidului Comunist.

Dacă la apariţia protestelor China a încercat să aplaneze tensiunile pentru a câştiga timp, cu ajutorul unor semnale incerte date de autorităţile oraşului, tenacitatea cu care hong-konghezii au răspuns la intimidările şi violenţele poliţiei încep să stârnească ameninţări tot mai dure din partea Partidului.

Biroul pentru afaceri din Hong Kong şi Macau (HKMAO), o autoritate a Beijingului care supraveghează cele două teritorii chineze, a organizat luni o conferinţă de presă în care a reiterat că protestele "violente" care continuă nu vor fi tolerate de guvernul de la Beijing.

HKMAO, controlat direct de guvernul chinez, şi-a reafirmat sprijinul faţă de autorităţile locale şi poliţia oraşului în timpul unei declaraţii de presă ţinută luni. După cuvântări, şefii autorităţii au părăsit brusc sala, ignorând întrebările strigate de jurnalişti.

Purtătorul de cuvânt al biroului, Yang Guang, a declarat că Beijingul rămâne fidel politicii "o ţară, două sisteme" prin care China s-a angajat în faţa Marii Britanii că va respecta drepturile locuitorilor marelui oraş port.

Yang a adăugat că violenţa şi neliniştea care au lovit Hong Kong în ultimele opt săptămâni "au depăşit amploarea marşurilor şi demonstraţiilor paşnice, au subminat prosperitatea şi stabilitatea Hong Kong-ului şi au atins limitele principiului "o ţară, două sisteme". "Nicio societate civilizată cu stat de drept nu ar permite vreodată producerea unor asemenea acte de violenţă".

Cu toate acestea, locuitorii oraşului par să fie convinşi că noul pachet legislativ le va îngrădi sever drepturile şi libertăţile.

Partidul Comunist menţine un control strict asupra poporului folosind teroarea şi în general mijloace coercitive - inclusiv controlul asupra presei, precum şi arestarea şi suprimarea dizidenţilor. Însă libertăţile civile de care se bucură locuitorii oraşului Hong Kong generează o breşă în aparatul coercitiv construit de-a lungul timpului de regim, iar efectul este amplificat de numărul mare al turiştilor chinezi care vizitează oraşul-port.

Astfel că, începând cu 2003, Hong Kong-ul a fost supus constant unor încercări de erodare a democraţiei, iniţiate de regimul comunist. Una dintre cele mai severe cazuri a fost încercarea de modificare a Constituţiei oraşului, printr-un aşa-numit Articol 23, care ar fi schimbat sever arhitectura de checks and balances pe care o are sistemul democratic moştenit de la Marea Britanie.

În 2014, Hong Kong-ul a fost zguduit de demonstraţii masive ocazionate de încercări de restrângere a libertăţilor civile. Tensiunile, cunoscute generic sub numele de Revoluţia Umbrelelor, a fost înnăbuşită de poliţie şi sistemul de Justiţie, care a pedepsit sever organizatorii-studenţi ai protestelor, încercând să schimbe mentalitatea occidentală a locuitorilor.

Actualul pachet legislativ propus de China va avea ca efect imediat extrădarea a numeroşi dizidenţi refugiaţi în Hong Kong şi căutaţi de regimul comunist. De asemenea, va permite ca organizatorii de demonstraţii anti-comuniste - inclusiv cele care comemorează masacrul din 4 iunie 1989 - să poată fi de asemenea deferiţi sistemului judiciar comunist.

Pachetul a fost introdus de şeful Executivului oraşului, Carrie Lam, considerată o marionetă a regimului de la Beijing.

După un val de proteste care au scos în stradă aproximativ 2 milioane de persoane, Lam a declarat că pachetul este "mort", fără, însă, să retragă definitiv iniţiativa legislativă.

Beijingul a ameninţat inclusiv cu trimiterea de trupe în oraş, stârnind tulburări pe pieţele financiare şi o reacţie a Departamentului de Stat al SUA, care şi-a manifestat îngrijorarea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe