Hong Kong: Protestul de sâmbătă oprit, după ce o serie de activişti-cheie sunt arestaţi

Activistul pro-democraţie Joshua Wong, Hong Kong, 17 iunie 2019
Activistul pro-democraţie Joshua Wong, Hong Kong, 17 iunie 2019 (Isaac Lawrence/AFP/Getty Images)

Protestul planificat sâmbătă în Hong Kong a fost anulat după arestarea, vineri, a trei dintre liderii campaniei pro-democraţie: Joshua Wong, Andy Chan şi Agnes Chow.

Eunice Yoon, de la CNBC, notează că arestările sunt descrise de mass-media chineză drept represalii împotriva „activiştilor care creează haos în Hong Kong”.

Protestul planificat sâmbătă, care marchează a cincea aniversare a evenimentului din 2014 ce a declanşat Revoluţia Umbrelelor, a fost anulat, potrivit The Guardian.

Bonnie Leung de la Frontul pentru drepturile civile ale omului a declarat:

Comisia de apel tocmai a respins apelul nostru. Primul nostru principiu este întotdeauna să protejăm toţi participanţii şi să ne asigurăm că nimeni nu va suporta consecinţe legale din cauza participării la protestul pe care l-am organizat.

Ca urmare a deciziei comisiei de apel, nu putem vedea nicio modalitate prin care să păstrăm acest principiu şi să continuăm marşul şi protestul. Prin urmare, Frontul pentru drepturile civile ale omului nu are altă opţiune decât să anuleze marşul de mâine.

Frontul pentru drepturile civile ale omului ar dori să îşi ceară în mod sincer scuze public şi sper să înţelegeţi explicaţiile şi dificultatea cu care ne confruntăm. În acelaşi timp, înţelegem că dreptul la marş şi dreptul la protest sunt drepturi umane şi sunt foarte importante pentru oamenii din Hong Kong. Frontul va continua să ceară permisiunea pentru marşuri şi adunări.

"Cred că poliţia foloseşte diverse scuze pentru a aresta tot felul de oameni, inclusiv pe noi. I-au arestat în această dimineaţă pe Joshua Wong şi Agnes Chow, aşa că există un pericol real - ne putem confrunta cu aceleaşi consecinţe. Vom încerca tot posibilul să păstrăm Frontul în postura de organizator legal. Dacă facem altfel, poliţia ar putea folosi o scuză pentru a ne oferi şi mai multe probleme în viitor ", a adăugat ea.

Activistul pro-democraţie Joshua Wong a fost arestat înaintea protestelor planificate din acest weekend în tot oraşul, potrivit publicaţiei Hong Kong Free Press.

Colegul său, Nathan Law, a precizat că Wong a fost forţat să intre într-un vehicul privat la ora 7:30 pe stradă şi escortat la sediul poliţiei din Wan Chai. Wong este reţinut pentru trei acuzaţii încă necunoscute şi este reprezentat de avocaţi.

Arestarea lui Wong - care a fost eliberat din închisoare pe 17 iunie, după ce a executat o pedeapsă de cinci săptămâni legată de Revoluţia Umbrelelor - mişcarea pro-democraţie care a zguduit oraşul în 2014 - survine la câteva ore după ce liderul unui partid pro-independenţă, Andy Chan, a fost arestat pe aeroport.

Wong a fost liderul protestelor din 2014 care au paralizat cartiere din Hong Kong timp de 79 de zile.

Agnes Chow, activistă pro-democraţie din Hong Kong a fost arestată, potrivit colegului ei din partidul Demosisto, Jeffrey Ngo. Chow a fost arestată acasă la Tai Po, vineri dimineaţă.

La doar câteva minute după arestarea lui Joshua Wong (după cum am detaliat mai sus), Andy Chan, liderul Partidului Naţional din Hong Kong, a fost reţinut în timp ce încerca să se îmbarce într-un avion spre Japonia.

Un purtător de cuvânt al poliţiei a declarat pentru publicaţia Hong Kong Free Press că Chan a fost arestat sub suspiciunea de organizare de revolte şi pentru că a agresat un ofiţer de poliţie. Biroul pentru criminalitate organizată şi triade investighează cazul.

Protestele de la Hong Kong au început la jumătatea lunii iunie, ca răspuns la iniţierea, de către Beijing, a unui proiect de lege de extrădare controversat, care ar fi permis Chinei să obţină custodia învinuiţilor şi suspecţilor pentru judecarea în instanţele controlate de Partidul Comunist.

La fel ca mişcarea vestelor galbene din Franţa, protestele iniţiale au evoluat, devenind o amplă mişcare antiguvernamentală şi anti-comunistă, cu manifestaţii în fiecare weekend.

La începutul lunii iunie, după 11 săptămâni de protest, aproximativ 1,7 milioane de locuitori au ieşit în stradă - reprezentând un sfert din populaţia Hong Kong-ului.

În timp ce protestele au fost în mare măsură paşnice, aproape fiecare sfârşit de săptămână a fost marcat de ciocniri între protestatari violenţi - uneori bănuiţi a fi agenţi chinezi infiltraţi - şi poliţia anti-revoltă din Hong Kong, care au lansat gaze lacrimogene, lupte cu bastoane, tunuri de apă şi alte măsuri de dispersare a mulţimilor.

În ultimul weekend, ciocnirile dintre mulţime şi poliţie au determinat unii poliţişti să scoată din teacă pistoalele din dotare, înarmate cu muniţie de luptă, şi să ţintească spre manifestanţi. Au fost trase focuri de avertizare în aer, pentru a speria mulţimea.

Joi dimineaţă foarte devreme, trupe chineze şi camioane blindate au fost văzute intrând în Hong Kong sub pretextul unei „rotaţii planificate a personalului garnizoanei” din Hong Kong.