"Hoţii, hoţii!". Revoluţia Fiscală scoate oamenii în stradă

Guvernul Tudose a dat undă verde mult criticatelor modificări ale Codului Fiscal pe fundalul vuietelor de vuvuzele şi a scandărilor "Hoţii, Hoţii!".
Protest
Protest (Aly Elsiddig)
Se încarcă player-ul...

UPDATE. La ora 21:00 protestatarii au aruncat cu hârtie igienică înspre clădirea Guvernului şi au scandat "V-am adus hârtie pentru puşcărie".

* * *

UPDATE. În jurul orei 20:00, în faţa Guvernului protestează aproximativ 2.000 de români. Peste o oră se anunţă o ploaie de hârtie igienică peste Palatul Victoria.

Intraţi aici pentru a vedea atmosfera de la protest.

* * *

Câteva sute de persoane s-au strâns, miercuri după-amiază, în faţa Guvernului, pentru a protesta împotriva adoptării modificărilor Codului Fiscal, modificări care, reamintim, au stârnit nemulţumirea atât a patronatelor cât şi a sindicatelor şi a societăţii civile. "Hoţii, Hoţii", a fost scandarea care a răsunat cel mai puternic şi mai des în timp ce în clădirea Executivului ministrul de Finanţe îşi prezenta proiectul. Imediat ce numărul protestatarilor a trecut de câteva zeci, jandarmii s-au mobilizat exemplar, venind în număr mare în Piaţă şi montând grilaje metalice, pentru ca cetăţenii să nu poată ieşi din "ţarc."

(Epoch Times)

Mulţi dintre ce veniţi la protest au fost angajaţi la privat, persoane care şi-au sacrificat pauza de masă pentru a-şi putea exprima, în faţa guvernului, dezacordul faţă de proiectul ce urma să fie adoptat de Guvern.

"E un fel de working lunch dar fără lunch", a glumit un tânăr IT-ist. "Scăderea salariilor, asta ne-a adus aici şi nesiguranţa zilei de mâine", a completat tânărul.

Nu doar modificările Codului Fiscal îi nemulţumesc pe protestatari ci în genere ceea ce a făcut PSD de când a venit la guvernare.
Protest Guvern
Protest Guvern (Epoch Times România)

"Am ieşit din cauza modificărilor pe care vor să le facă la Codul Fiscal, iar în extenso pentru tot răul pe care îl fac României. De exemplu, astăzi, la şcoală la fata mea, în clasă, au venit doi elevi cu o cutie să ceară bani pentru o colegă bolnavă de leucemie să meargă în străinătate să facă un tratament. Aici am ajuns, să cerşim bani pentru copiii noştri, să se poată trata. Este inadmisibil, nu putem tolera aşa ceva. Şi asta doar din cauză că ei sunt nişte hoţi şi stau acolo şi cred că li se cuvine şi că sunt lipiţi de scaunele alea", a declarat o mamă, aflată în concediu de maternitate.

(Epoch Times România)

"Acest Guvern corupt va distruge ţara pentru următorii 10 ani", a adăugat un alt cetăţean.

Protest Guvern
Protest Guvern (Epoch Times România)

Potrivit unui alt protestatar venit, de asemenea, de la muncă, alături de alţi 39 de colegi, prin modificările Codului Fiscal Guvernul nu face decât să le bage mâna în buzunar cetăţenilor.

"Am venit să le spunem să nu facă această mizerie împotriva tuturor avizelor negative pe care le au, atât de la patronate, cât şi de la sindicate, cât şi chiar de la instituţiile statului. Ei vor să continue. Nu fac decât să ne bage mâna în buzunar. Salariu nostru din ianuarie va fi scăzut cu 16% dacă nu se opresc de la această mizerie. Lucrez în domeniul serviciilor. Suntem 40 de angajaţi care am venit să le spunem clar că nu, nu suntem de acord. Este un timp foarte dificil pentru noi, ne-am luat din pauza noastră de masă să venim special pentru aşa ceva pentru că este important. Cu siguranţă seara se vor strânge mult mai mulţi. Vreau să ne organizăm să avem marşuri de protest şi demonstraţii seara pentru că atunci putem să venim cu adevărat mulţi", a afirmat tânărul.

"Guvernul vrea să o ia pe repede înainte cu nişte măsuri care o să afecteze întrega ţară, o să afecteze motoarele economiei, o să afecteze multe, multe categorii de oameni care îşi fac treaba cum trebuie. (...) Au făcut nişte promisiuni de care nu se pot ţine, promisiuni total nerealiste şi încearcă acum cu un artificiu distructiv să spună că uite că am mărit salariile cu toate că în unele situaţii vor fi nişte măriri de 2, 3, 6 lei, ceea ce e o mizerie", adaugă o altă persoană.

Reamintim că, pe Facebook, s-a dat ieri mobilizarea pentru un protest contra intenţiei Guvernului de a adopta, prin Ordonanţă, controversatele modificări ale Codului Fiscal. De asemenea, Cartel Alfa le-a transmis membrilor şi cetăţenilor îndemnul de a ieşi în stradă şi a se ralia protestului de astăzi.

Mai amintim că patronatele şi sindicatele au criticat dur modificările propuse de Guvern, arătând că transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat va duce la scăderea salariilor nete. Blocurile sindicale au mers până la a cere demisia ministrului Muncii şi la a ameninţa cu grevă generală la nivel naţional. La rândul său, preşedintele Iohannis a criticat şi el în termeni acizi “mega ţopăiala fiscal-bugetară” pregătită de Coaliţia PSD-ALDE şi Guvern, arătând că este "caraghios" că această "revoluţie fiscală" aduce 3 lei în plus la salariul mediu.

ONG-urile s-au declarat şi ele nemulţumite că prin introducerea impozitului pe cifra de afaceri în loc de impozit pe venit pentru firmele cu cifra de până la un milion de euro, multe cauze sociale vor rămâne fără finanţare.

Până şi primarii PSD au criticat Revoluţia Fiscală, căci odată cu reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10% şi bugetele locale, la care ajunge circa 41% din impozitele colectate, vor scădea, ceea ce va însemna mai puţini bani pentru investiţii.

Merită menţionat că, potrivit Consiliului Fiscal care a avizat negativ proiectul Finanţelor de modificare a Codului Fiscal, faimoasa "revoluţie fiscală", prin care PSD-ul a reuşit să îşi pună în cap şi sindicate, patronate şi societatea civilă, ar urma să producă o pierdere de 5,2 miliarde de lei la buget, iar deficitul ar sări de limita de 3% asumată de România.