Hubble surprinde în direct fragmentarea în zece bucăţi a unui asteroid (VIDEO)

Imagine artistică a unui asteroid spart în bucăţi
Imagine artistică a unui asteroid spart în bucăţi (NASA / JPL-Caltech)

Pentru prima dată a fost observată "în direct" fragmentarea unui asteroid care s-a împărţit în zece bucăţi. Descoperirea, publicată în Astrophysical Journal Letters, a fost făcută de un grup coordonat de Universitatea California din Los Angeles (UCLA). Asteroidul se numeşte P/2013 R3 şi fragmentarea sa a fost fotografiată de telescopul spaţial de la NASA, Hubble. Până în prezent doar nucleele fragile ale cometelor au fost observate în timp ce se transformau în bucăţi atunci când se apropiau de Soare.

"A vedea această rocă în timp ce se fragmenta în faţa ochilor noştri a fost destul de uimitor", a declarat unul dintre autori, David Jewitt, de la UCLA. Telescoapele americane de la Catalina Sky Survey şi de la Pan-Starrs Survey au fost cele care au descoperit primele acest asteroid care se descompunea în bucăţi, în luna septembrie 2013, dar confirmarea a venit de la Hubble care a descoperit aproximativ zece fragmente şi a constatat că fiecare dintre ele au cozi de „praf” la fel ca o cometă.

Fragmentele, dintre care cel mai mare depăşeşte 100 de metri în diametru, se îndepărtează unele de altele încet, aproximativ cu un kilometru şi jumătate pe oră. Din momentul în care asteroidul a început să se fragmenteze, în cele mai recente imagini continuă să apară noi bucăţi.

Acest lucru, spun experţii, face improbabilă alternativa că asteroidul s-a dezintegrat din cauza unei coliziuni cu un alt asteroid, deoarece în acel caz dezintegrarea ar fi fost instantanee şi violentă iar fragmentele s-ar fi deplasat la viteză mult mai mare decât cea observată.

Potrivit astronomilor asteroidul s-ar fi fragmentat datorită efectului subtil al luminii solare, care a făcut să crească uşor viteza de rotaţie a obiectului. Datorită forţelor centrifuge asteroidul s-a spart, iar acum bucăţile se îndepărtează una de alta. Motivul pentru care acest lucru s-a întâmplat este acela că P/2013 R3 ar fi avut, mai mult ca sigur, fracturi preexistente, probabil ca rezultat al numeroaselor coliziuni avute de-a lungul timpului cu alţi asteroizi, dar care nu au fost distructive la vremea respectivă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură