Igor Dodon, bănuit în dosarul „Energocom” pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu

Igor Dodon nu şi-a recunoscut vina şi a solicitat termen pentru a-şi angaja avocat.
Igor Dodon, preşedintele R. Moldova
Igor Dodon, preşedintele R. Moldova (facebook.com/Dodon Igor)

Procuratura Generală informează că fostul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a prezentat miercuri în faţa procurorilor, unde a fost audiat în calitate de bănuit pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu, săvârşite de o persoană cu funcţie de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat, în cadrul dosarului penal denumit „Energocom”.

Igor Dodon este bănuit că în perioada anilor 2008-2009, când a deţinut funcţia de Prim-viceprim-ministru, ministru al Economiei şi Comerţului a eliberat avizul în baza căruia, în mai 2008 a fost semnat contractul privind procurarea energiei electrice pentru R. Moldova, în condiţiile în care SA „Energocom” avea deja negociate şi încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preţ mai ieftin cu 29%.

Urmare a acţiunilor menţionate, procurorii susţin că statului în persoana SA ,,Energocom” i-au fost cauzate daune în proporţii deosebit de mari în valoare de 11 927 173 dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 lei, mijloace băneşti care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore.

Concomitent, aceste acţiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturilor consumatorilor finali, cetăţenii Republicii Moldova.

Procuratura Generală a notat într-un comunicat că, în cadrul audierilor, Igor Dodon nu şi-a recunoscut vina în săvârşirea infracţiunii de care este bănuit. Acesta nu a dat declaraţii, solicitând acordarea unui termen pentru a discuta cu apărătorii săi şi a se pregăti de audieri, ţinând cont de complexitatea cazului.

Totodată, procurorii au remarcat că, în privinţa lui Igor Dodon a fost aplicată măsura procesuală de constrângere sub formă de obligarea de a se prezenta la organul de urmărire penală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe